kolmapäev, 26. detsember 2007

tõenäosusteooria rakendamine

Kahuri kasutamise õppus sõjaväes. Reameestele selgitatakse, et kahur tulistab kaarega - mürsk väljub avast, tõuseb veidi kõrgemale et seejärel maanduda. Nutika noorsõduri arvates piisaks kahuri asetamisest küliliasendisse, et tabada nurga taga asuvat vaenlast. "Jah, teoorias on see võimalik, kuid praktikas me seda veel ei rakenda," ütles juhendaja.

Trepi kohal lae all hõljudes kukutas minuke kruvikeerajaotsiku trepiastme põrke kaudu köögi söögilauale. Selles poleks midagi kummalist, kui trepp ei asuks lauast kolme meetri kaugusel ning otsiku maandumiskohalt on näha vaid kahe ülemise astme nurki. Laud ise oli kaetud neljale inimesele, erineva suuruse ja kõrgusega lauanõudest ei tabanud otsik ühtegi.
Seega - tumeda metallitüki puhas maandumine laudlinal, loomulikult selle tumerohelisekirjul osal.

Minu kooliajal kuulus tõenäosusteooria kahjuks kõrgema matemaatika hulka ja seda keskkoolis ei käsitletud - ma ei oska arvutada kui suur oli võimalus niimoodi kukkuda. Kolmest otsijast ükski igatahes selle võimalusega ei arvestanud.
Küll aga roomasime põlvili ja kõhuli ruutsentimeeterhaaval läbi terve 24m2 suuruse elutoa, tõstes lisaks mööbliesemetele üles ka väikevormid. Uskumatu, et vahvlilokilised koerakarvad peitusid ka kassettide vahel ning ajakirjade all. Luureõppuse roomamise osa võin läbituks lugeda.

Alumise korruse elutuba sai põhjaliku otsimistöö lisaväärtusena puhas ning trepihalli seinale paigaldatud pannoole avaneb ülemise korruse elutoast suurepärane vaade.

2 kommentaari:

  1. Ma tahaks midagi head ja veenvat kirjutada, mitte selle kirjatüki kommentaariks, vaid kogu olemise kohta.
    Peadki vötma rahulikumalt, et organism kosuks ja tervis vastu peaks. Julge olla laisk. Tegelikult peaksid arstid välja kirjutama selle retseptile.

    Ilusat aastavahetust ja head uut aastat!

    VastaKustuta
  2. Täh! Head soovid Sullegi lõppevaks ja algavaks!

    VastaKustuta