kolmapäev, 2. jaanuar 2008

Uusaasta. Telgihommik Paukjärvel

Hommikul ärkasin telgis, ühel pool tagasihoidlikult kiitsakas Betti, teisel pool Notsu. Äratuskell tinistas kell 9 kordust.

Imekaunis hommik Paukjärve kaldal. Eelmisel aastal:) ehk hilisõhtul peale pikki ekslemisi pärale jõudes hakkas sadama imepeenikest lund, mis hommikuks maa valgeks muutis. Paar harjumatut miinuskraadi tegi õhu kargeks. "Lumi muudab maastikku tundmatuseni," teadis vana tegija, mägedeoperaator Tõnis öelda.

*******************************
Paukjärv. Hetki minevikust.
*Üks suvepäev mõned aastad tagasi. Neli sõpra ja kaks last. Piknik selle imekauni järve kaldal koos lubadusega laste pärast siin "ükskord" telkida. Kaks neist sõpradest ootasid mind ka aastavahetuseks, kuid ilma Bettita -koerakarvad ja suured porised jalajäljed ei ole oodatud enamikes kodudes.
*Raamat "Matk Eesti järvedele", väljalaskeaasta 1972. Minu tutikas õng ja pisike Notsu issi süles. Alles aastaid hiljem, juba laialiläinutena tunnistas mees, et teadis Paukjärve kalatusest, kuid mis sai tal olla selle vastu, et naine on toodud enese poolt välja valitud "rikkaliku kalajärve" äärde ning õngitseb süvenenult ja... on vait.
*Üks igiammune seiklus sama järve äärde, Notsut veel ei olnudki - püüdsime Notsu isa juhtimisel piirivalve Lahesõjas käinud 5,7l mootoriga Chevyga Soodla(?) jõge ületada, tulemusteta. Silda, seda päris uut ja ilusat puusilda, mille ees on õnneks tabalukuga tõkkepuu, veel ei olnud. Olid teised ajad, ajad - jala oli piinlik käia ja kontsakingades ka suht ebamugav...

********************
2007/2008 Oli täiesti kaine aastavahetus. Olin Betti ja Notsu pärast valmis lõpuni linna tagasi sõitma, kuid esimene uinus külili vajumise hetkel ning teine puges minu Elbruse-magamiskotti ning uinus üksinda telgis kohe peale kesköist õnnevalamist. Eile ei saanudki päris selget sotti oma õnnekujust. Pussakas, noh:) Ja aastavahetusel kõlistasin lasteshampust...

Nii imelist uusaasta hommikut ei ole mul varem olnudki - imeline loodus, kaunis matk, kilkavad lapsed ning Suur Koer. Lumekirmetis, head sõbrad ja kaaslased ümberringi, grill-liha, kringel ja priimusel keedetud tee. Hommik, kus kõik on teistsugune kui varasematel aastatel. Algamas on teine aastaring päris omal käel, ühtaegu hirmutav ja teisalt väljakutse. Hea sõbra küsismus, kellele ma end tõstan, ripub siiani vastuseta õhus.
Tallinnas selgus, et kütusehinnad ei olnud öö jooksul lakke tõusnud- tankisin Patroli kaelani täis.

********************
Hilisõhtul trimpan üksi ürdiliköör Herbertit. Notsu otsustas jääda puhkusel oleva vanaema juurde.
Tagasi vaadates 2007 ei ole ma rahul. Ja sestap kirjutan uue aasta lubadused üles - hallikaspruuni öölaua märkmikku. Et oleks mille poole püüelda. Ei midagi ebareaalset, kool, töö, isiklik elu - igasse veidi enam pühendumist, tahtejõudu ja pingutamist.
Ja suurim soov - tõus Lenini mäetippu.

********************
Head uut, minuke! Et tuleks ükskord ometi selline nagu oma salaunistustes igatsen.

3 kommentaari: