pühapäev, 15. november 2009

perearsti nõuandetelefon - ei mingit nõu ega abi.

Me oleme nüüd moodne kodu - gripihaigega. Kas nüüd sea-. linnu- või tavaline, pole tähtis. Pubekas kurtis, et teel Võrust Tallinna hakanud tal Mäo ristis halb, tõusnud palavik vappekülmaga. Õhtuks olid lisandunud ka oigama võtvad pea- ja lihasvalud ning kohutav väsimus, kuid magada ta ei suutnud.

Lugesin nii 1972. aastal välja antud raamatu "Tervise ABC" peatüki "gripp" kui ka veebisaidi gripp.ee. Nõuanded olid enamjaolt samad, ravimite nimed netis lihtsalt moodsas võtmes.

Et perearsti ei ole endiselt Tallinnas, gripi nõuandetelefon töötab esmaspäevast reedeni, kella 9-17, helistasin üleriigilisele perearsti nõuandetelefonile. Selgitasin, et 16-aastasel tüdrukul on gripi-, mitte paraviiruse sümptomid. Rääkisin lühidalt äkki tekkinud haigusest, valudest ning unetusest. (Olin ise umbes sama vanalt just gripis ning see on üks väga ebameeldiv haigus, mäletan.)
Mul oli nõustajale vaid kaks küsimust: 1) Millised on gripisaidil kirjeldatud "apteegi käsimüügiravimid"?
Vastus nõuandetelefonilt: "Paracetamol. Anda rutiinselt iga nelja tunni möödudes. Midagi köha ja nohu vastu ka"
Mina: Aaaga kui palavik ei ole üle 38,6? (Parajasti oli eelmisest rohuvõtmisest möödas 4h ning palavik vaid 38,3)
Nõuandetelefon sai kurjaks: No kes ütles, et vaja kogu aeg anda? Palavik on väga hea, las keha võitleb haigusega. Andke siis kui vaja.
No tänud. Ega ma nüüd targemaks saanud.

2) Kuidas ma saan retsepti gripiravim Tamiflule. Nõuandetelefon teatas ootamatult: "See on miski moodne kommertsravim. See on ülehaibitud rohi, seda ei ole Teil vaja."
Hmm. Oskasin öelda vaid, et olen nõus ostma seda "kommertslikkku, ebavajalikku ja üleshaibitud ravimit hinnaga 200 krooni", aga kuidas saan ikkagi retsepti. Nõuandetelefon teadis öelda, et seda retsepti ma ei saa, sest analüüse gripi diagnoosimiseks enam ei tehta. Kohe üldse ei tehta, mitte rutiinselt igal gripijuhul ei tehta. Ja kui mina tahan saada retsepti gripiravim Tamiflule, pean mina oma 16-aastase lapse selga võtma ja haigla erakorralisse vastuvõttu viima, sest kiirabi mingi gripiga välja ei tule. Ja oigama võttev peavalu ei ole samuti mingi sümptom. Selle leevendamiseks andku ma Diclofenaci (samuti retseptiravim). Et selle retsepti mul ka ei ole, siis andku ma ikkagi Paracetamoli.

Igatahes lõppes meie kõne. Tänasin prouat mittemillegi eest. Pubeka isa sõitis Merimetsa vastuvõttu. (et just Merimetsa, sedagi ütles hoopis hea sõbranna, mitte nõuandetelefon) Sealt kauples ta teadmata oskustega välja retsepti gripiravimile.
Valveapteegis ei olnud. Otsas olid ka maskid, mida haige viiruse levimise takistamiseks kandma peaks.

Täna hommikul kammis ta läbi kümme! apteeki, mille kohta raviminfo veebisait näitab ravimi olemasolu. Üheteistkümnendast, Solarise keskuse apteegist, õnnestus tal see lõpuks ka saada. Apteegid laiutasid käsi - käib meeletu ostmine.

Ma teen järelduse: Tamiflu on riigis suhteliselt otsas. Sestap suhtub infotelefon, kuhu haiged abi ja nõu saamiseks helistavad, sellesse ravimisse sama ülbelt kui riigiladvik mittesaabunud vaktsiini - see on mingi mõttetu üleshaibitud asi.

2 kommentaari:

  1. Hea inimene, arst ju vastas Su küsimusele täpselt.
    1) Käsimüügiravim on paratsetamool;
    2) Tamifu retsepti perearsti nõuandetelefonilt ei saa.

    Mis Sa hüsteeritsed niimoodi. Käitu rahulikult, viirushaiguse ravimine on vähetulus, leevendada saab põhiliselt ainult sümptomeid. Parim ravi on juua rohekelt vedelikku, hoida palavik alla 39 ja magada - lasta immuunsüsteemil teha oma tööd.
    Retsepti saab kõige lihtsamini oma perearstilt. Just hakkas tööle täiesti uus toode - digiretsept. Nüüd saad arstilt küsida retsepti telefoni teel, muidugi eeldusel, et arst on oma arvuti lähedal, võtab väljastamine aega u. 2 min.
    Tamiflu toimib kõige paremini nakkuse algfaasis, kahe päeva pärast pole erilist efekti.

    VastaKustuta
  2. Palju juua on küll oluline, hapukamat jooki, jõhvikamorssi näiteks. Peavalu vastu - kui paratsetamool või ibumax pole aidanud, võib panna lihtsalt märja külma lapi otsmikule. Olen pannud ka lihtsalt käed lapse peale, õrnalt masseerides valutavat kohta või mõtte (või palve)jõuga valu ära saates. On aidanud.
    Kõrge palavik küpsetab viirust hästi, palavikurohtu tasub võtta siis, kui on juba üle 38,5 kraadi või kui enesetunne on väga halb.

    Ülejäänud pere võiks kärmesti c-vitamiini mugima hakata või varuda gripp-heeli ,mis algstaadiumis mõikab ka päris hästi.
    Kiiret paranemist!

    VastaKustuta