esmaspäev, 25. oktoober 2010

Raudsete närvidega tädid

Viisin poja passitaotluse KMA büroos sisse. Jah, digitaalselt olnuks lihtsam. Minus tekitas küsimust "foto suuruses 5x5 cm". Kindlasti leidunuks sobiv pilt, ent pikslite arvestamine sentimeetriteks on minu jaoks kõrgem pilotaaž.
"Vaid" pisut üle tunni kestis ootejärjekord. Selle jooksul jõudsime käia ka pildiautomaadis. Veetsin seal kümmekond minutit tavapärase paari asemel ning minu taha tekkis sisisev järjekord. Tegin pojast kaheksateist ülesvõtet, kuid automaadi arvates sobilikuks osutus vaid üks.
Oli see nüüd ruumi erksast valgusest, koju ununenud lutist, üleläinud uneajast või millest iganes. Poja võttis häälenoodid üles. Esialgu tasem, seejärel valjemini ja lõpuks harukordselt valjult. Ja mitte ükski kümnekonnast töötavast kassaprouast ei kutsunud meid ettepoole... Jah, täna ma vajanuks tõesti eelistamist.
Teenindajatädi teatas aga, et see ainumas aparaadi poolt sobilikuks tunnistatud foto on samuti kõlbmatu kuna valgus on vale ja tekitanud äärele "näete sellise kollaka varjundi". Ja et aparaat selle sobilikuks tunnistas, teda ei huvita ja ma peaks tegema neid pilte niikaua kuni õnnestub ja tema tööülesanne ei ole pildi korrastamine. (Ma mäletan, et Notsu titepassipilti "tuunis" üks väga sõbralik tädi Mustamäe teeninduses kuniks "vist said silmad õigele kohale")
Tädi nõustus lõpuks katsetama. Ja esmaspäeviti ollagi KMA-s pikk järjekord - "See ei tohiks klientidelegi uudis olla..."
Standardküsimused. Kas ma laps isa sünnikohta tean? Ikka tean, V. linn. Ja edasi - kas ma olen selles veendunud :D:D:D Jah. Ja armulikult teatas tädi seejärel, et kohustuslik on märkida riigi täpsusega... Kamoon, eelmise küsimuse võinuks ära jätta ja üle-eelmise sõnastada, kas lapse isa sünnikoht on Eesti
Kui kassatädigi lõunalt tagasi saabus, sai riigilõiv tasutud ja nüüd jään ootama, kas passitegija-ametnik halastab sellele "kollaste äärtega fotole".

Mul tekkis sellest külastusest päris mitu mõtet.
*Kui KMA büroos töötaks üks kassa, mis teenindaks vaid väikelapsi või väikelapsi eelisjärjekorras, oleks sellest palju abi.
* Kellele on tehtud "ratastoolirööbas" sisetrepile, kui kaks välistreppi on ilma rööbasteta? Kokkuhoid? Tegemist oli väga kummalise rööpaga - meie käru tarbeks pidanuks see liialdamata poole laiem olema. (Jah, ma tean, et PlayS4 on ebastandartne, aga mitte NII ebastandartne)
* Pange siis kodulehele kirja, et esmaspäeviti teenindatakse kannatlikke kodanikke või kodanikke, kes suudavad järjekorras oodata :)

2 kommentaari:

  1. ma kui eriti laisk isik tegin lapsega 1 õhtu passipildi (fotograaf on natuke parem kui automaat) ja viisin ise need materjalid KMAsse. Seal sain 10 min hakkama aga ilmselt oli ka kolmapäev. Väga stressivaba üritus

    VastaKustuta
  2. Ma käisin ka kas esmaspäeval või teisipäeval ja oli ka tohutu järjekord ja passile reedel järgi minnes ootasin ka terve igaviku... seega kolmapäev on vast tõesti rahulik.
    Mulle meeldib riigilõivu maksmine kaardiga - iga kaardiga maksta ei saa ja nendega, millega saab maksta, neil on erinev teenustasu :)
    PS enam ei ole KMA, on PPA :)

    VastaKustuta