esmaspäev, 18. juuni 2012

Linnainimene

See sai nüüd otsustatud. Meie "maakodu" saab olema lõunaosariikides. Lähiajal vajame erinevate oskustega ehitusmeeste teenuseid. Kohalikud sõbrad oletavad, et aja möödudes kaob eesliide "maa" ning jääme lõunasse pikemaks. Mine tea... Igatahes on kliima hoopis teine, võimaldades veeta päevi suveriietes ning nautida sumedaid niiskusvabasid õhtuid.

Mõned aastad tagasi rääkis meesisend oma naabritest, kes tiirutanud mööda vabariiki maakodu otsides. Lõppeks otsustanud nad, et on linnainimesed ja soetanud kuurortlinna tuttuue korteri. Kõikide mugavustega.
See tundus naljakas - olin parajasti vaimustatud oma merevaatega investeeringust üksindusse. Miks peaks üks terve mõistusega pealinlane tahtma veeta suve linnas?

Kahe viimase aastaga on mu (eel)arvamused muutunud. Eelkõige harjumuspärane mugavus - no ei suuda ma isegi söögikraami soetades planeerida. Maapoeke võib olla küll aktiivse suhtlemise kohake, ent kaubavalik on pehmelt öeldes nigel. Lisaks ka hinnalt kallis ning suur osa esmavajalikku alustades puu-ja köögiviljadest puudub üldse. Võib-olla maa-ketipoodides on teisiti, kuid need asuvad enamasti kümnekonna kilomeetri kaugusel keskuses.

Teiseks melu - ma tahan võimalust minna kontserdile ja suveteatrisse. Jalgsi. Ma tahan näha inimesi nende igapäevategemistes. Üksindus ja vaikus viib minusguse hulluksmineku äärele.

Kolmandaks ei oska ma ellujäämiseks vajalikke maatöid piisavas koguses. See lõputu suvine niitmine ja puitunud hein. Sitikad ja mutukad.

Neljandaks ei jaksa ma kogu maja kaasas tassida - naabrivalve on väikestes kogukondades toimiv lahendus ent hajaasustuses puudub.

Sattusin mõne nädala eest vestlema endise kolleegiga. Rääkisime suveplaanidest ning... ma pole ainus, kes nii mõtleb. Temagi soetanud suvekodu justnimelt väiksemasse kuurorti. Linna. Lähemale kultuurile ja poodidele ja söögikohtadele. Niisiis. Headaega trimmer, maalrikostüüm ja kõrvaklapid. Aeg suvitada kleitides :)






2 kommentaari:

  1. Elus on erinevaid perioode. Minul on praegu risti vastupidi, võimaluse eest olla üksinduses, vaikuses ja looduses olen nõus maksma ja üldse mitte vähe. Kontserdid, suveetendused ja muu trullallaa ei meelita mind põrmugi ja sõbrannad on loobunud mind kaasa kutsumast. Nagu reedel üks inimene tabavalt ütles - eestlased matsistuvad, aga ise on selle juures hirmus õnnelikud :D

    VastaKustuta
  2. Mul on ka sõber, kel kuurortlinnas suvekodu. Minu arust ideaalne lahendus just sinu antud põhjustel. Mugav, kultuur, meri ja värk. Samas tallinnast tulles piisavalt "maa". Ja neile ilmselgelt samuti sobib.

    Maavanaema lehma ja põrsaga on niikuinii ammu välja surnud nähtus, järgi on lagunev talu ja võsastuv krunt. Mis nõuavad rohkem vaeva ja aega kui saja muu hobi ja huviga linna-pere sinna sisse panna jaksab.

    VastaKustuta