reede, 13. detsember 2013

Ülikoolimuljetusi

Vajutasin kanna pidurina vastu maad - aitab. Tänasega lõppes aktiivne loenguteperiood ning esmaspäevast algab eksamisess. Põhikoolis on lõppemas viimane õppenädal ning algamas üritusteseeria ning lasteaias toimub jõulupidu.

Varasügisene otsus ülikooli edasi minna oli selgelt liiast. Hea ajaplaneerimise ning suurepäraste "hallide kardinalide" armeega saab kahe väikelapse kõrvalt küll ülikoolis käidud, ent nautimisest on niisugune elu kaugel.

Mõned tähelepanekud.
Esmalt ülikoolil ja ülikoolil on vahe sees. Mina olen sattunud "pedasse" sõna kõige otsesemas mõttes. Umbes kord nädalas jäävad loengud üleöö ära või tõstetakse mõnele teisele kuupäevale. Juhendava õppejõu ega tema assistendiga ei saa ühendust ka kolme kirja kirjutamise järel ning kahe nädala jooksul. Tagasisidet tehtud tööle pole mõtet küsima minna kui "musta nimekirja" sattuda ning "E"-le hinnatud ei plaani saada. Vähemalt tean ma nüüd, peale pikki aastaid meediaelu, et "kirjutamiseks puudub mul igasugune oskus". Hää, et niigi läits ja enne pinsipõlve välja  öeldi :)

Siiski. Esineb imelisi õppejõude. Selliseid, kes säraga silmis loenguid ja seminare peavad. Neid on vähemus, kuid nad suudavad tekitada isu hariduse järele. Sellised loengud kulgevalt sujuvalt ja rahulikult, küsimused saavad selged vastused või soovitatava kirjanduse ja loeng või seminar jätkub. Mul on oma lemmikõppejõud, kelle laialdasi teadmisi imetlen.

Kolmandaks. Eestikeelne magistriõpe on tõesti välja suremas nagu PM mõnda aega tagasi kirjutas. Igaks loenguks tuleb põhjalikult läbi töötada umbes 20-50 lk ingliskeelset teadusteksti. Minu vana pea loeb sõnaraamatu seltsis ning mõnda lauset tõlgin ja jäängi tõlkima... Seminarides tekib sageli arutelu KUIDAS konkreetset sõna või lauset tõlkida võiks. Alguses imestasin mõned üliõpilaste soovi esitada töid inglise keeles, tänaseks juba mõistan neid. Puudub eestikeelne erialane sõnavara ning muudkui tuletatakse. Ja ometi võiks teaduskeele arendamiseks need paganama tekstid ju ÜKS KORD korrektselt tõlkida ning edaspidi saaksid üliõpilased aastast aastasse emakeelset teksti lugeda.

Neljandaks. Kuivõrd lihtne ja armas oli too esimene ülikool. Ma mõtlen korduvalt, kas meid poputati vaid seetõttu, et tasusime oma õpingute eest ise?

Ees seisab mitu keerulist eksamit. Magtöö teema kaitsmine, mis esimeses ülikoolis seisnes juhendajate omavahelises kokkuleppele jõudmises. Näis.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar