neljapäev, 5. juuni 2014

Lõpp, viiendat korda.

Kolleegid pistsid peale Notsu kinnitamist õpilaste nimekirja mitu suurt kilekotti koolivormidega ning keeleõpikute kodukoopiad pihku ning soovisid edu. Hunnikus sisaldus igat suurust mitu komplekti, kuid tellisin igaks juhuks lisa - noh, et esimesel septembril olnuks kuidagi piinlik pruugitud vormiga minna. Ja ma vaatasin tol kevadel seelikut-pluusi suuruses 170 - see tundus olevat täpselt paras hiiglasele...
Need viie kevade tagused sündmused juhtunuks kui lähipäevil. Ometi tõi Notsu täna koju juba viienda tunnistuse. Kokkuvõttes sama igava kui eelmisedki neli, kugi veerandite vajakajäämisi tähistamas mõned "neljad". Ma olen väga uhke oma lapse üle!

Temas ei peitu uusi teadmisi lennult haarav oivik. Ka ei süvene ta õpikutesse juba enne õppeaasta algust. 
Selle suurepärase tulemuse taga on ainult rutiinne töö. Notsus on tohutult tahet ja oskust ennast vajalikul hetkel sihi poole sammumiseks kokku võtta. Vahel ajab naerma kui suletud ukse tagant kostab pobinat esmalt ühes, seejärel teises ja lõpuks kolmandaski võõrkeeles. Nädalavahetustel toetas Notsu nigelaid suhteid matemaatikaga Vanaema, kes teismelise provokatsioonidele allumata suutis suvalisena tunduva arvurea mõistetavaks muuta. 
Lisandus uusi õppeaineid, mida saabusid andma gastrolöörõpetajad "suurest koolimajast". Ühes nendega tekkisid ka uued töövormid nagu "referaat" või "esitlus". Klassitunnis lõpetatuks saanud kunstiõpetus asendus  kodus lisatööd vajava tööõpetusega. 
Treeningute ajad kattusid muusikakooliga. Ja vastupidi. Õnneks oli talv nigel ning suusatamisvõimalusi nappis.

Kiituskirjale lisaks asetses tunnistuse vahel ka kiituskäskkiri. Notsu ja tema klassikaaslased võitsid raadiosaate "Miniturniir" hooaja, saades suure hulga vahvaid auhindu, millest ägedaim oli vast õppuse "Kevatorm"  Helme lahingu vaatlemine otse sündmuspaigal ehk katusel ühes väga tähtsate ja veelgi tähtsamate tegelastega. Aga veelgi lahedam oli võimalus kogeda raadioeetrit ning olla mälumängus "Mnemoturniiri"  vastasvõistkonnaks.

***
Koolimajas peeti lõppenud päeval lahkumispidu. Suureks kasvanud "viiendikud" jätsid hüvasti turvalise väikese majaga. Kuuendat klassi alustavad nad suures koolimajas, ühes rännakutega klassist  klassi.  Iga ainet õpetab erinev õpetaja. Koolivormi asemel on lubatud vaba riietus.
Notsu puges õhtul voodisse ja sosistas, et kardab veidi seda sügist ja kõike sellega kaasnevat uut. Ja ega ma teda lohutada ei osanudki. Viimased on rasked. Hommikul riietub ta viimast korda valge kraega vormi ning osaleb viimast korda väikese maja aktusel.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar