esmaspäev, 3. august 2015

SPD, seenelkäik ja rangluumurd

Möödunud kuu jooksul olen ma magistritöö kirjutamise asemel lugenud Carol Stock Kranowitz´i raamatuid. Mitte, et need mind kraaditööle kuidagi lähemale aitaksid. Vahetult enne jaanipäeva leidsin ma inimese, kes viis mind Midi käitumis- ja muude probleemide lahendamisel sammukese edasi. Sensoorse tundlikkuse puudulikkus, autismispektri skaalal hästi toimetulevate autistide ja aspergeride järel, pisut enne "tavalisi" inimesi. Sellist diagnoosi Eesti Haigekassa ei tunne, sellele puudub igasugune abi. Aga Ameerikas, seal kõigi puuete paradiisis on SPD-laste jaoks loodud hiigelsuured keskused.
Ega ma suurt targemaks pole saanud, kuid tunnen kergendust ja lohutust. Mul on teadmine, et minu sisetunne, seesama, mis naisi meestes eristab, pole mind petnud. Ma olen leidnud suure motivaatori ingliskeelsete tekstide eelistamiseks.

***
i-le sai punkt pandud. Olime seenele sõitmas, sõna kõige otsesemas ja mõnusamas mõttes. Lõpetasin kiiruga kodutöid. Notsu, Mini ja Midi lennutasid hoovil taldrikut. Midi püüdis, ebaõnnestus, jooksis taldriku järele, libises, kukkus ja... hakkas ebatavaliselt rööklema ning keeldus kätt liigutamast. Notsu tõmbas õla alt välja kolmesentimeetrise läbimõõduga õunapunni. Kohalikus EMO-s tuvastati rangluumurd - sile, puhas, nagu kirvega löödud. Raviks on ranitstraksid, mille kasutegur tundub olemuselt paganama kahtlane. Kaheksateistkümnekilost last süles tassida ületas mu taluvuspiiri. Seened jäid ära, kuigi Midi nuttis ja palus ja lubas ilusti autos istuda.
Peatage maakera, ma tahan nüüd maha minna, ausalt.

2 kommentaari:

  1. ma olen korduvalt rangluud murdnud ja tõesti traksid või tol ajal marliga õlgade tahapole fikseerimine ongi ainus variant. meil aitas Mumio luul kiiremini kinni kasvada aga esimesed nädalad olid päris hirmsad, tohtis ainult lamada või poolistukil olla ja see pikali asendist istuli saamine oli üks õudus kuubis

    VastaKustuta
  2. Mis puudutab 18-kilose süles tassimist kätele ja ülakehale on see hea koormus. Mul on kodus 17-kilone, kes varsti alles 2 saab ja seega on alles süleskandmise eas. Mu kätes pole olnud nii palju jõudu ka siis kui 5 korda nädalas trennis käisin :)

    VastaKustuta