neljapäev, 24. jaanuar 2008

laps suveks lastekodusse?

"Lasteaias on sel aastal puhkus 1 juunist 15 juulini, see teeb kokku kuuuuuus nädalat" õhkas sõbranna. "Kuskil eiteakus asuvas valvelasteaias olevat ka üksikud asenduskohad"
"Hakkad hommikuti Mustamäelt Lasnamäele ja sealt kesklinna tööle käima, bussid ju sõidavad", ironiseerisin ma.

*************************************
Meie ettevõttes pandi puhkusegraafikud paika. Eelisõigus ikka väikeste laste vanematel. Kümneliikmelisest osakonna kollektiivist ei kuulu sellesse gruppi kolm inimest, kellest üks eelistab puhkamist väljaspool suve. Kolm nädalat korraga, oli ettevõtte soov.
Puhkustegraafikut koostav kolleeg sai igatahes imega hakkama - täidetud said kõikide töötajate soovid. Ka nende, kes soovisid võtta välja korraga kogu puhkuse.

Päeva jooksul kuuldus siit ja sealt, et paljud Tallinna lasteaiad on läinud kuuenädalase sulgemise teed. Seega. Koos elavad vanemad peaks võtma puhkust 3+3 nädalat eraldi. Juhul kui ei ole vahetatud töökohta jooksval aastal muidugi... Aga kas seda ikka saab nimetada puhkuseks või on see pigem lapsehooldus? Ja eraldi puhkamise soodustamisega ei soodustu harmoonilised pereelud... Ja mis saab siis, kui erinevates lasteaedades kaks või enamgi last ning neis kõigis on halbade asjaolude kokkulangemise tõttu puhkus kuus nädalat...

***************************************
Olen olnud lasteaia hoolekogu liige. Meie juhataja teatas vastuvaidlemist mittesallival toonil, et osalise ajaga avatud olles peavad palgale jääma kokk ja koristaja - kulud. Lisaks tuleb pesta pesu, koristada ja last but not least, ka tema peab mingil määral kohal olema. Lihtsam oli panna kogu maja kuueks nädalaks kinni ja asi mutt.
Ma teenisin hoolekogu esimehena lasteaia juhataja pahameele ja me puhkasime neli nädalat. Hoolekogus teevad otsuseid teised, aga ka sellel aastal on meie lasteaed suletud vaid 28 päeva. Lasteaiamaksud on tõusnud - kohatasu isegi ca 100 krooni. ja seda va kohatasu tuleb maksta aastaringselt, ka nende suletud nädalate eest...
Mõnikord ei saa lasteaia töökorraldusest aru, kas nad ikka hoomavad, et töötavad laste heaolu nimel, mitte ei ole lapsed vahendiks nende töökohal.

Aga ikkagi. Mida teha siis, kui oled üksikema, kelle palk ei kannata palgata kaheks nädalaks hoidjat. Kui teine pool, lapsele isa siis, on küll hea ja tore, kuid kogu suve oma aastakümneid kestnud harrastuse tõttu Eestist eemal. Kui Su lapse kõik neli vanavanemat on teispoolsuses, õde elab mõne tuhande kilomeetri kaugusel ja ükski sõbranna ega sugulane ei ole koduperenaine ruumikas maamajas. Ja laps on parasjagu nii väike, et laagrisse teda veel ei saada (see vist hoidjatädiga võrdses hinnaskaalaski) ja tööle kaasa ei saa ka võtta. Ja puhkust on ikkagi vaid neli nädalat. Mina läheks vist halliks. Parimal juhul hulluks.

2 kommentaari:

  1. Sa võid ta vajadusel üheks nädalaks mulle laenutada, kui häda käes.
    ;)

    VastaKustuta
  2. samad mured. tegelt oleks ilmselt targem aasta otsa puhkuse jaoks raha koguda lihtsalt et ellu jääda. mitte et nüüd sharmelsheiki reisida. vaid lapsehoidja palkamiseks, et saaks tööl käia

    VastaKustuta