esmaspäev, 11. august 2008

ehitusnõuniku ehitatud maja

Varbla valla ehitusnõunik on ettevõtlik mees. Lisaks igapäevastele vallaasjadele on ta loonud palkmajade ehitusega tegeleva ettevõtte, mille juhtlõngad igapäevaselt poja kätes. Selle firma toodangu hulka kuulub ka meie palkmajake laiul.

Ilmaolud on mereäärsel tuulte tallermaal suhteliselt ekstreemsed. Igapäevane lõikav tuul, vaikset ilma peaaegu polegi. Tuule sekka võib suvalisel hetkel sadada paduvihma hoog. Näiteks lähed majast mõnikümmend meetrit eemal asuvasse tualetti. Poole häda pealt kuuled plekk-katusel vihma rabistavat ning väljudes on maa läbimärg kuid päike paistab nagu poleks ilmamuutust vahepeal olnudki.

Märkasin sügisel, et majal on seespool kerged veekahjustused - palk on mõnest kohast läbi sadanud. Helistasin maja ehitajale ning valla ehitusnõuniku pikap seisiski ühel päeval mu õuel. Vaatas mees siit ja sealtpoolt ja ütles, et ilmaolud on jah ekstreemsed - vesi surub ühest seinast läbi, kuid talvel ei õnnestu nii või teisiti miskit ette võtta, veebruaris 2008 palus endale uuesti helistada. Varakevadel saavat asjad operatiivselt korda.
Iseenesest mõista ei tulnud veebruaris miskit välja - kord oli herr ehitusnõunikul kiire, siis oli kibekiire tema pojal. Lõppeks vuristas herr poeg telefonis mulle ette summasid, mis kokku üle 75 000 küündisid. Noh, seal, linnas, ei saa te selle raha eest ju miskit, lisas ta. Ei saa jah, aga ega mul sellist raha kuskilt võtta ka pole, ohkasin.

Kevadest on saamas sügis ja vihmasajud taas kimbutamas...
Mu Nõmme-kodumaja eelmine omanik oli tubli töömees. Kuuri ehitades vaatasime tema tööriistakasti vidinaid ja tõstsime need kõik ühte nurka. Mine sa tea... Samasse nurka sai tõstetud ka villarulli suurune kott nõukaaegset takku.
Sellesama koti ma reedel laidu sõites autole laadisingi. Ja nädalavahetusel sai takk maja vahele pahtlilabidaga surutud. Igatahes sai kinnitust asjaolu, et herr ehitusnõuniku firma oli palkmajakest ehitades "unustanud" palkide vahele tihendust panna ja nii seisavad kolmnurkselt!!! lõigatud palgid kenasti soojustamatult üksteise otsas. Siinkohal meenus mulle härrasmehe jutt sellest, et maja asub väga viletsas asukohas ning maja tellija oli hiiglam ihnuskoi....

Toppisin takikoti sisu merepoolse seina kohati sentimeetrisuurustesse täiesti tühjadesse pragudesse. Tuultpidav sai - kardinad enam ei liigu toas. Tõrvaga ületõmmatult muutusid palgid ka vettpidavaks. Aga Varbla valla värskeltehitatud majadesse ei tihkaks sisse astuda. Sest ehitusnõuniku teadmistes majaehituse kohta julgen sügavalt kahelda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar