neljapäev, 24. september 2009

Hariduse tänav kui linnakassa täiteauk

Helistasin endisele kolleegile, et naistejutte läkutada. Teine pool kuuldus olevat hoopis pisarates.

Olevat tema parkinud väikeauto sinisele tasulisele parkimiskohale Hariduse tänaval ning ise arsti juurde läinud. Et parkimine tasuline, maksnud kenasti. Tagasi tulles ilutsenud akna vahel trahvilipik. Vaadanud ta hoolikalt - ja tõesti, tõesti... pea olematuks kulunud tasulist parkimist märgistav helesinine joon olnud vaid auto ees. Joone taga piisavalt ruumi ühele autole, seejärel suur tühik ning alles elle taga kollane parkimist keelav kast. Ju saanud tema eksimus alguse just sellest, et enne kollast, samuti väga kulunud joont autosuurune auk ja tühimik lisaks.

Mnjah. Hariduse tänav näib parkimiskontrolöride lemmikpaigana - sõidan/jalutan seal viiel tööpäeval nädalas a´kaks korda päevas. Harva jääb hallis jopes tegelasega kohtumata.

Miks? Vastus peitub Tallinna ühes halvemas parkimismärgistuses. Kaks elevantsusele kalduvat invakohta Prantsuse Lütseumi väikeste maja ees ei ole märgistatud tavapärase sinise kastina. Tavainimesele keelatud kohast märgistab vaid tavalisest kõrgemal asuv invaliidi-liiklusmärk. Selle liiklusmärgi otsa olen komistanud isegi: kui auto päikesesirm on all, siis on see märk täpselt nii kõrgel, et jääb sirmi varju. Voila! Esimesel, sellel ülipidulikul, koolipäeval sõitis teisaldusauto kukil samast minema just meie auto. Kurioosumina oli parkimise hetkel terve Hariduse tänav täiesti tühi - me võinuks valida ka muu koha...
Veedan Hariduse tänava koolimajas igapäevaselt umbes veerandtunni - harva ei teisaldata selle aja jooksul ühtegi sõidukit. Teisaldajad on vilunud - kandeauto pargitakse vöötrajale (kord isegi küsisin neilt, vastuseta jäädes, kuidas üle tee saada), tehakse foto ning paari minutiga ollakse teel juba Suurtüki tn tasulise parkla poole.

Ma ei püüa valesti parkimist kuidagi vabandada, ent selles kohas on parkimise kord eriliselt halvasti märgistatud ning parkimiskontrolöride sagedus tavapäratult suur. Kas nüüd teadlikult, aga hea teenimiskoht on see linnakassale küll. Minugi koolitoetus ei olnud seetõttu mitte 5000 vaid 4200 krooni teisaldustasu + trahvi.

***
Endisele kolleegile ei osanud lohutuseks midagi öelda. Jõime lõunaks tassikese kohvi. Ta lubas linnaisadele Hariduse tänava parkimisest teada anda. Näis, kas kunagi saabub korralik märgistus.

2 kommentaari:

  1. On ainult üks viis sellest asjast linnaisadele teada anda, nii et asi mõjub ka - läbi halduskohtu. Nad on selliseid asju korduvalt kaotanud ning pärast märgistuse korda teinud. Selle invakohaga on raskem, aga kirjelduse järgi küll aru ei saa, mille eest esimesel juhul trahvi tehti. Sinise kasti puudumine ei keela parkimist, LE-s pole minuteada sellisest märgistusest üldse midagi juttu. Samuti ei kirjelda LE mingit kollast kasti vaid ainult teeservale kantavaid kollaseid jooni.

    VastaKustuta
  2. Selle teemaga seoses on mul veel üks kommentaar.
    Ma alati mõtisklen seal, et miks pole parkimist seatud paremale teepoolde, kuna enamik kooliviidavaid lapsi istub ju kõrvalistmel.
    Tänu sellele on tekkinud olukord, et keegi ei viitsi parkida (sest see on tasuline, ebamugav ja lapse jaoks ohtlik), vaid seisma jäädakse nö sõidurajal.
    piisaks ju nii vähesest, et lastel oleks ohutu ja vanematel mugavam...

    VastaKustuta