teisipäev, 1. september 2009

Tagasi lasteaiatasemel

Jah, täna õhtul sain ma aru, milleks juba lasteaias voltimist õpetatakse. Ikka selleks, et tulevikus, olles juba ise lapsevanem, suudaksid lõputule õpikute ja töövihikute ja raamatute kuhjale pabereid ümber panna.

Ikka paber parajaks lõigata, ümber raamatu pusida ning teibiga kinni kleepida. Ja homme kiletamisse viia...

Et mul on lasteaiast pea kolmkümmend aastat möödas, polnud ma eriti osav. Teiseks pani kuni põhikooli lõpuni minu kuhjadele kõik paberid ümber minu tehnilise haridusega ema. (Ta vist ei suutnud vaadata, kuidas ma hallikast jõupaberist ebamääraste nurkadega nelinurki lõikan) Ja sestap olin täna topelt hädas. Tuleb nentida, et tööd jätkub ka homseks ja ülehomseks. (Huvitav, kuidas sellise tööga saavad hakkama suurperede emad?)

12 kommentaari:

  1. mul homme pikk päev, muidu tuleks näitaks Sulle ette, et pole kuskilt vaja midagi lõigata, saab niisamagi need paberid volditud :D

    VastaKustuta
  2. kiletamisse? enne paber ja siis kiletad veel üle?

    VastaKustuta
  3. Kiletamisse neh. Nimelt on õpikud suvalise suurusega ja neile sobivate kilede leidmine võimatu.
    Meie koolis nõudmine, et igal vihikul/raamatul peab olema ümber paber ning ka kile.
    Järgneb maksmata reklaam: Brantat soovitati mulle.

    VastaKustuta
  4. Mul on kahe lapse raamatuhunnikud ja peab ütlema, et iga aastaga muutun järjest osavamaks. ;)
    Katse-eksituse meetodil oleme loobunud ilusatest piltidega paberitest ja jäänud vana hea jõupaberi juurde. Ainult see peab kuni kevadeni enam-vähem talutavalt vastu. Aga kiletamise peale pole küll kunagi osanud tulla... see ju veel üks lisatöö.

    VastaKustuta
  5. Meie paneme raamatutele tapeeti. Kolme lapse raamatuvirnadega emmel-issil üks õhtupoolik tihedat tööd ja korras ongi:) Vihikutele panevad juba ise. Ja kõvade kaantega vihikutel-kaustikutel piisab vaid kilekaantest.

    VastaKustuta
  6. Käisin just eile mehe õe juures, kelle kaks last ka kooli lähevad. Nemad panevad paberile lisaks ümber kile küll, aga teevad seda ise kodus - on mingi spets kleepuv kile, mis pidi ilusasti kevadeni seisma.... Nüüd küll vist juba hilja, aga võin uurida, kust seda saab - usun, et odavam, kui kuskil lasta teha...

    VastaKustuta
  7. Täpsustasin üle- isekleepuv kile, mida müüakse raamatupoodides ja isegi Prismas pidavat olema. Kleepimise juures tuleb ainult vaadata, et õhumulle sisse ei jääks. Ja ostmise juures peaks jälgima seda, mitu meetrit rullis on - et siis hinna ja pikkuse suhe peaks paigas olema.

    VastaKustuta
  8. Tnx, Glacier, ma tean seda kilet küll - vaatasin isegi Prismas. Kuidas aga sellest rullist täisnurkseid tükke lõigatakse? Lootusetu mu meelest... Kadestan osavate kätega vanemaid.

    VastaKustuta
  9. Ma ka soovitan seda isekleepuvat kilet, selle panemine küll raketiteadus ei ole, saad hakkama!Aluspaberil on ruudustik ka, et oleks lihtsam kandilisi tükke lõigata. Ja siis murrad tüki pooleks, pool paberit tõmbad kile pealt ära, paned raamatu seljaga kilele, kleebid ühele kaanele kile ära (selja poolt serva poole) ja siis tõmbad teisel kilepoolel paberi ära ja kleebid teise kaane. Ja servad keerad ilusti üle kaaneservade sissepoole. Pmst sama nagu paberi panemine, proovi alguses mõne suvalise raamatu peal:)

    Ingrid

    VastaKustuta
  10. Ma kiletan ka sellesama paberiga ise :)

    VastaKustuta
  11. Siinse õpetuse järgi proovisin seekord ka ise kiletada. Kuna õpetaja leidis, et töövihikud peavad olema punane, sinine, roheline, aga värvilised paberid on õhukesed. Natuke pusimist on, aga vihikud saavad lõpuks väga ilusad :)

    VastaKustuta
  12. Meie oleme täieliku kiletamise asemel tõmmanud servad ja nurgad üle laia läbipaistva kleeplindiga: pool linti ühel pool, pool teisel pool kaant. Raamatu keskel sellel kilel otsest vajadust ju pole, paber kulub ikka servadest ja nurkadest.

    VastaKustuta