neljapäev, 14. märts 2013

Minu e-etteütlus

Kuidas peaksid sa, tuim inimeseloom, siin lumises põhjas, kus aastast aastasse õitseb viluses kaljuorus ilusa haisuga mürdike, aga kus Jüriöö ülestõusust ei leia kasvõi ühtainumat viisakat pilti, mida perekonnaalbumisse panna ja aeg-ajalt vaadata, kuidas peaksid sa oma ajalugu kirjutama? "Köhi, köhi pappi!" leelotas rehepapliku terrorirühmituse liider liitlasvägede babtistlikule kaplanile keset dekadentlikku Kirde-Euroopa ristisõda, mis ei jätnud kivi kivi peale.

Niisiis. Kaks viga. Komavea parandasin sisse teadlikult. Mõtlesin, et tegemist on tüngakohaga.
Baptistlik. On jah tugev "p" see teine :)
"Kirde-Euroopa" tahtnuks ma kirjutada ilmakaare väikese tähega, aga mõtlesin ta kohaks ja kirjutasin suurega.
Tõsi, minu töös esineb vaidluskohti, kus õige on nii ja teisiti. Olen ju gümnaasiumi lõpetanud 19 aastat tagasi...

Ma ei tea pea ühtegi eesti keele reeglit ja kirjutan keelevaistust. Kui põhikoolis tahtis klassijuhatajast eesti keele õpetaja mind kiusata ( ja seda ta nautis), palus ta mul põhjendada, MIKS ma nii või teisiti kirjutan. Ülikoolis kogesin mõistvamat suhtumist. Katrin Kern parandas mu tööd küll üpris punaseks, ent nentis, et mul on keskmisest väga palju vähem kirjavigu.
Hurraa, on vähemalt midagi, mis pole kodus kopitades kaduma läinud :)

4 kommentaari:

  1. Mina nägin seda massiivset telereklaami ja mõtlesin, et kellele see küll on adresseeritud ehk kellel on aega tööpäeval kell 10:30 istuda ja e-etteütlust teha...kas meie haridusinimesed arvavad tõesti, et töölkäival inimesel on võimalus heast peast keset tööpäeva aeg maha võtta? Lapsega kodus veel kuidagi, juhul kui jõmm parasjagu magama juhtub.

    VastaKustuta
  2. Thela, see etteütlus on tervelt KAKS LAUSET pikk! Ei võta tundi, ei võta poolt, pigem viis minutit. Ja praktika näitab, et suitsu- või kohvipausi jaoks leitakse see aeg lõdvalt.

    Mul - samuti kaks viga - http://kurinurm.blogspot.com/2013/03/emakeelepaeva-etteutlus.html". Ma ka ei tea ühtegi reeglit.

    VastaKustuta
  3. Kui sellest oleks ka reklaamis juttu olnud, et ainult kaks lauset ja mõned minutid, oleks tõesti proovinud. Sellisel kujul reklaam pani ainult õlgu kehitama.

    VastaKustuta
  4. Noneh, mina õnneks ei näinud seda telereklaami, sest ma ei näe üldse telereklaame. Thelat parafraseerides "kellel on aega oma vabal ajal istuda ja telekat vaadata?" :) Muide, kuidas on meil reglementeeritud emotikonide kasutamine, kas need asendavad lauselõpumärki või ei?

    VastaKustuta