laupäev, 19. jaanuar 2008

ametnik lõpetab kell viis

Neljapäev. 16,30 Liivalaia tänav. Ummik. Fck. Püha Kojusõiduummik kesklinnas on alanud.

Kolmveerand viis. Ma litsun end Stocki juures läbi vale sõidurea. Nõelun. Jajah, ma olen suur ja tugev ja üks pisike näitab õigustatult rusikat. Vabandust, musttuhat vabandust. Ma pressin end vilkuva rohelisega üle Lembitu tänava risti ja sooritan kell 16,58 parempöörde Kentmanni tänavale, pargin auto maja ette, haaran tagaistmelt dokumendid ja jooksen tikk-kontstel. Uksetuluke mu silme ees on roheline. Ohkan kergendatult ja haaran uksest. Tõmban... ja tuluke muutub punaseks. Väljuvad kaks naist, kellest üks hõiskab rõõmsalt kui päeva parimat uudist teatades: "Kinni, kell on viis!".
"Jah, ma jõudsin veel täpselt," ütlen naiivselt ja automaatselt.
Naine lisab võidurõõmsalt: "Tulge homme... või mõni teine päev. Me oleme avatud kella viieni".
Ta kordab rõhutatult: "Viieni" justkui oleks ma vaimse puudega. Lisaks kolleegist sõbrannale saan ka mina teada, et tulevad siia kell viis ja kujutavad ette et me ootame neid.

Vaatan neile nukralt järele - homme on mul Tartus sess... ja tegelikult ei tulnud ma meelega viimasel minutil. Ei ole normaalne sõita Narva maanteelt Keskhaigla juurde pool tundi...

Aga nemad on Ametnikud, mina vaid lihtlabane kodanik. Mul on oma tööandja ees motivatsioon, neil kahel naisel aga savi. Tööpäev on lõppenud.

7 kommentaari:

  1. mjah. äkki tasuks teinekord jala minna ja hiljem rahulikult auto juurde tagasi jalutada? jõuaks vist paremini.

    VastaKustuta
  2. aga minul ametnikuna juhtub alailma nii, et kui oled kord kuus lubanud 17.30 kusagil kohal olla (tavaliselt olen 1-2-3 kauem ikka tööl) on kellelgi midagi kiiresti vaja ja mna jään lasteaia jõulupeole, emadepäevakontserdile vms asjale hiljaks :-( peab vist neist ametnikest õppust võtma.

    VastaKustuta
  3. Nuujahh, eks igaüks ju vaatab asju oma mätta otsast.
    Kust sa tead, et neil näiteks savi oli? Äkki olid ka mingid lubadused, ooatajad või pakilised asjad. Või ehk peaks ametnik iga päev planeerima oma tööpäeva pooltundi pikemaks, n-ö igaks juhuks?

    VastaKustuta
  4. "Aga nemad on Ametnikud, mina vaid lihtlabane kodanik. Mul on oma tööandja ees motivatsioon, neil kahel naisel aga savi. Tööpäev on lõppenud."
    No see on manipuleerimine.

    Kust sa tead, et neil pole oma tööandja ees motivatsiooni?
    Kas motivatsioon oleks see, et nad teeksid tasuta ületunde? Tundub, et tegu on reaametnike - ja nende töötasu ei sisalda teatavasti ületunde. Ei, sel ajal on vaja minna last lasteaiast ära tooma, sest ka lasteaiatöötajad ei tööta vaid motivatsioonist.

    Soovin rohkem tolerantsust ja teistega arvestamist.
    Üks Savi Ametnik

    VastaKustuta
  5. Ei olnudki nõusolekut väljendavaid kommentaare, hoopis noomivad, üllatus missugune.
    Aga miks isiklikult võtta? Küsimus ei ole üldsegi selles ühes, teises, tuhandendas tuimas ametnikus, ega nende üledundide tasustamises või tasustamata jätmises. Vähemalt minu arvates peitub tera hoopis asutuste lahtiolekuaegades, palun väga, avage asutus tunnike või kaks hiljem ja sulgege samuti hiljem ja kohe vähem kiirustajaid liikluses jne jne.

    P.S. Ise olen samuti ametnik:P

    VastaKustuta
  6. tallinna linnaplaneerimine on näiteks 1x nädalas kella 6ni lahti, lasteaed kella 7ni. ja kui tuleb 3 inimest 5-10 min enne 6? st et isegi kiirelt tegutsedes ja inimestele vastu tulles läheb ikka 20 min üle, siis ise riidesse, arvuti kinni, kott kokku - need tavalised õhtused toimetused, mis ka 10 min võtavad ja kui lasteaeda on vaja ka sõita (nagu kiuste käivad trammid kahekaupa, seejärel pikk ooteaeg), nii jõuangi 5min enne sulgemist aeda, kus on kurb kasvataja, kellel läheb täpselt kell 19.05 buss :-( ja kui selles graafikus on vaja ära tuua 2 last, kes on sama lasteaia erinevates majades, siis teise rühma kasvataja saab liikuma alles peale tööaja lõppu - kurb aga järele proovitud.

    VastaKustuta
  7. justnimelt, anu. Ise riidesse, arvuti kinni, kott kokku ja see võtab ka 10 minutit. Seega on kohatu avastada ametnikuproua kell 17,00,29 maja välisukse juurest lahkumast.
    Olen käinud samas asutuses ka muul ajal ja ametnikuproua hääletoon väljendab linnakodanikule, kui tüütavale ja segavale objektile selget põlgust. Tahtsin tookord tasel häälel vabandada, et tulin tema eraelu segama...

    Lahtiolekuajad on minu arvates absurdsed - esmaspäevast reedeni kella 9-17. Okei, mina kesklinna inimesena saan mitte lõunastada, vaid külastada Ametnikku. Aga ma mõtlen alati neile, kel ei ole autot istumise all ja võimalust töö ajal väljaspool maja käies möödaminnes ka eraasjad korda ajada. Okei, alati on võimalik saata postiga, aga tähitud kiri on üpris kallis ja seda va digiallkirja mina kasutada ei oska. Võibolla on sobimatu näide teisest äärmusest, aga kauplus on avatud 8-23. Ehk võiks ka ametiasutus olla üle nädala näiteks avatud 7-15 või 11-19. Seda mitte ametnikuproua kiusamiseks, vaid selleks, et linnakodanik ei saabuks viis minutit enne tööaja lõppu, kui ametnik on juba seitse ja kolmveerand tundi tööl olnud...

    Ega muud polegi, kui inimlikkust. Meie, eraettevõtte töötajad ei saa lubada endale kodaniku ukse taha jätmist, seesama kodanik on päev hiljem meie konkurendi juures.
    Aga konkureerivat ametiasutust... Ma pean leidma uue võimaluse ja sellepärast ongi keskmine reaametnik üleolev.

    VastaKustuta