pühapäev, 19. august 2007

Piibe - eriti vaese reisiselli maantee

Hoolimata sellest, et kogu maailm minust hetkel mööda tuhiseb, mäletan, et Tallinn-Mäo-Tartu teel on käimas remonting. Otsisime Notsuga Elistvere loomaparki minekuks alternatiivtee Piibe maantee näol.

Algatuseks oletavad riigiisad, et kodanikud liiklevad teerullidel. Miks muidu on tee keset kõige intensiivsemat liiklust südasuvel üles kaevatud ja munakivisuuruste kruusatükkidega kaetud, piirkiiruseks 30-50-70 km/h suures plaanis Aegviidust Jõgevani (ei jõudnud kohanimesid täpsemalt hoomata). Vaatasin passist järele - Nissan Patroli liik ARKi poolt väljastet sõidukipassis on siiski maastur mitte teetöömasin... Krtkrt. Ausõna, hetkeks oli hirm, et kõiki nelja rehvi tuleb lappida....:S

Piibe maantee ääres ei ole ühtegi normaalset tanklat!
Tavapäraselt tankisin Tallinnast startides vaid ühe otsa jaoks - Tallinnast eemal on harilikult diisel soodsam. Kui auto kulutab 17l/100, siis jääb vähemalt mulje:) et 20senti liitrilt on sääst. Aimasin, et Jõgeva linnas võiks mõni tankla olla, muidu ööbiks me tõenäoliselt umbestäpselt Vägeval kütuse lõppemise tõttu.

Piibe maantee ääres on täpselt ÜKS söögikoht - Sirtsu söögituba Järva-Jaanis. Selle omanik on ilmselt Tallinnas käinud ja kõrtsude hinnakirju vaadanud, aga toidud jättis seal katsetamata. Muidu teaks ta, et viinereid ei pakuta toorelt, lõiked sees... Aga näljaste teelistena me siiski minnes seal einestasime. Snitsel vähemalt maitses suurepäraselt.
Teine ja kolmas söögikoht jäävad maanteelt paar kilomeetrit eemale -Koerus Januse Käo kõrts (täna reserveeritud) ja Koeru mängude maja (pakkus vaid hamburgerit ja friikartuleid ilmselgelt alaealiste nokastanud seltskonnas). Ühtegi viita nende söögimajade juurde Piibelt ei vii, ent Koeru väinjärvel kalastades olen tihti just emmas-kummas nendest keha kinnitanud.
Võimalik, et söögikoht asub ka Jõgeval, kuid teekonnal Piibe maantee-UnoX-raudteejaan-Piibe maantee ei märganud me viitasid ja eksimise hirmus ei julenud seiklema minna. Söögikohamärk näitas veel Jäneda peale, aga seal on minu meelest miski eksklusiivne mõisarestoran hotelliga.

Piibe maantee äärsed poed olid eranditult suletud juba kell 21 - seega puudus võimalus isegi pudel vett osta.

Näljased ja janused teelised, kes plaanisid vähendada liikluskoormust põhimaanteel, ei lähe enam Piibe maantee õnge. Seda mööda võib Tartu sõita siis, kui rahakott tühi ning kõht ja kütusepaak täis. Et tee on suhteliselt kitsas, võrreldes põhimaanteega läbib rohkesti asulaid=kiirusepiirangud, siis puudub üleskutses kasutada alternatiivset maanteed, igasugune iva.

4 kommentaari:

  1. Jänedal on ysna rahvalik kõrts ja hinnadki pole Tallinnaga võrreldes midagi erilist. Ja teisel pool maanteed on pood, kust kõrtsu kinnioleku ja õige tuulesuuna korral saab topsitäis kohvi ja paar pirukat nuiata. Ajab nälja ära.

    Restorani pole siiani leidnud. Oleks huvitav.

    VastaKustuta
  2. ja jänedalt mõni km edasi, käravetel, on veidi uuema aja rahvalik bensukas. :P

    VastaKustuta
  3. tänuuud:)

    Jäneda. Panin kõrvuti asetsevad liiklusmärgid "söögikoht", "öömaja" ja "midagi veel" kokku reklaamidega Jäneda miskist koolitus-? konverentsikeskusest? Tuhat vabandust! Seega on Piibe tee ääres siiski kaks söögikohta, mis on 100% rohkem kui enne Oop´i kommentaari:)

    VastaKustuta
  4. näe, pidin veel kord tagasi põikama, et piuksuda: aegviidus jääb otse tee äärde konna baar. mitte midagi erilist, aga kohvi ja friikad lasevad hingel sisse jääda. nojah, sel ajal, kui aegsist läbi sõidetakse, ei pruugi veel kõht tühi olla. ja tanklateenust ei paku. konn küll mitte.

    VastaKustuta