esmaspäev, 29. oktoober 2007

säästueelarve. esimene päev.

Huvitav, kui suur/ väike võiks olla nädala kontrollitud toid- ja esmatarbekauba eelarve? Kirjutasin kulude lahtrisse esialgu 500 krooni, siis kriipsutasin selle kui ebarealistliku maha ja kirjutasin asemele 1000. Panin sularaha rahakotti. mõnikümmend krooni "eelmisest elust" lisaks.

Hommik lajatas täiega - Neste jaamas 200 krooni kütusele. Ja selle eest saan ma sõita nii 80 km ehk paar-kolm päeva tööle ja koju.

Võtsin töölõuna kaasa - suur jogurt ja neli pirni. Et hommikusöök oli kasin, siis sellest muidugi ei piisanud - lisaks kartulipuder töölissööklas 10 krooni ja suutmata ahvatlustele vastu panna, lisasin rummikoogi (12 kr). Kahel korral suutsin Coffee-Inist mööda minna, võtsin selle asemel tassikese töökoha kohviautomaadist - õnnitlused edusammude puhul.

Panangin - mu kehv süda ei saa ju ilma. Apteek - 53,10

Kord nädalas poodlema, oli lubadus. Mõtlesin vanaema ruudulise kaanega kokaraamatut (Valik toiduretsepte, Tallinn 1965) lapates õhtusöögid läbi. Piimasupp, hapukapsasupp - mõlemad unustatud lemmikud said selle nädala menüüsse kirja. Maksapasteet, retsept konjaki ja vürtsidega! (Tegin viimati eelmiste jõulude ajal) Rabarberikook! (külmkapis must be midagi süüa, muidu torman poodi kiirtoidu järele). Headest roogadest jäi silma sült (võtan tegemise ette nädalavahetusel) ja erinevad hautised. Valmistoitudega aastaid koormatud magu ilmselt rõõmustab.

Tänased ostud: Võileivakatted, sai-leib, puuviljad, Notsu kohukesed, piimatooted ja hapukapsas. Arve 186 krooni!!!! Käisin Selveris, sest Notsu trenni - Kadrioru tennisehalli - lähedal ei ole säästukat ega Maximat. Vist.
Veel ei tea ma odavamate ketipoodide asukohti.
Notsule jätsin trenni pudelivee ostmata - panin märkmiku vahele esmaspäevadele lipiku - joogipudel kaasa.

Kokkuvõtteks. Päeva kulu - haihtunud 461,10. Ja seda tähelepaneliku ja hoolika poodlemisega!

Samas vaimus jätkates hüüan kuu lõpus "tere tulemast pankrot!"

Koduteel jõllitasin häbematult autosid. Silma hakkas üks pisike mersu (E220). Auto24 paraku ütleb, et see Patrolist kallimgi. Ju ma valesid autosid piilusin:)
Aga Yarist ma tõesti ei osta - pigem sõidan ema seljakoti, kaheukselise automaatkastiga Corsaga.

Hinnang esimese päeva toimetulekule on keskmine - kulus arvatust enam, aga eesmärk ei ole ka korraldada näljahäda, vaid pillamine lõpetada ja kulud kontrolli alla saada. Kuigi, tõele au andes, teeksin parema meelega mõnel õhtul nädalas lisatööd kui loeks rahakotis närviliselt kroone/sente. Kas mingi majandusteooriagi ei soovitanud mitte kulusid vähendada vaid tulusid suurendada:)

4 kommentaari:

  1. 1000kr mitme inimese peale?

    sularaha kasutamine on mõttetu, mina ise katsetasin aga loobusin kiiresti ja läksin kaardi peale tagasi.

    VastaKustuta
  2. Nuuh, kui mul oleks vaja säästueelarve järgi elada, jätaksin kõige esimese asjana auto maja ette seisma ja sõidaksin trammi-bussiga tööle. Soovitan sullegi. Päris ukse alla ei saa, aga väikesed jalutuskäigud on kasulikud. Eriti haige südame puhul... >:-)

    VastaKustuta
  3. toiduga veel see, et mõelda nädala menüü ette ära. siis poenimekiri ja poes piirduda rangelt sellega, mis ainult nimekirjas on.
    ja mitte iga päev poes käia (muidu leiab ikka midagi, mida veel oleks vaja osta).
    aga pmst... suht raske ettevõtmine see kulude ohjamine. enda peale pole sa ju üldse kulusid arvestanud. ainult tarbeajsad ja toit .

    VastaKustuta
  4. Auto koju jätmine on suht võimatu, muudaks säästmise rusuvaks ja tülikaks.
    Ainuüksi läbi lasteaia tööle ja tagasisõit tähendaks nelja liiklusvahendit. Lisaks peame jõudma ka muudesse erinevatesse paikadesse linnas.
    Siia kirjutan lihtsalt kokkuvõtte. Tegelikult jälgib mu toimetamisi exceli tabel. Eelmisel kuul kulus nimekirjale "tundmatud kulud, tarbeasjad ja toit" lapsega kahekesi ~12 500 ja see ei ole kindlasti mõistlik majandamine. Hakkasin ju kulusid jälgima/suunama alles peale säästude lõppemist.

    VastaKustuta