reede, 14. november 2008

leedukas kui lammas

Kolmapäeval helistas mulle klient, kellele oli kuu varem saatnud rutiinselt hinnakirja. Saatsin meili suurima heameelega. Välisfirmad ei jõua enamasti päringust kaugemale. Aga korraliku pakkumise kokku lappimine koos erinevate võimaluste puust ja punaseks tegemisega kulutab tihtipeale asjatult raha.

See Leedu firma palus broneerida pinna ilma igasuguste hinnatingimisteta. Maksekorraldus laekus tunnike hiljem meili teel. Ja kujundus tuli ka - grammatiliselt korrektne, kuid kantseliidist kubisev. Mul hakkas kliendist kahju - korrigeerisin teksti ning soovitasin kasutada seda. Leedukal oli siiralt hea meel.

Murelikuks muutusin täna, kui makse ei olnud endiselt laekunud. Oleme petturitega varemgi kokku puutunud. Nii saatis üht briti ettevõtet esindav proua meile järjekindlalt maksekorraldusi, mida saab pangast tasuta võtta ning käsitsi täita. Ning mitte minna sellega telleri juurde.

Algatusek shelistasin DNB Nord panka Eestis. Sõbralik teenindaja ütles, et nemad ei näe välismakseid ning soovitas lahkelt Leedu infoliinile pöörduda.

Irena tabasin telefonilt lihtsalt. Ta valdas kenasti vene keelt. Selgitasin talle olukorda ning soovisin täpsustada fakti, kas täidetud maksekorraldus, mis mulle edastati on reaalselt ka panka maksmiseks jõudnud.

Edastasin dokumendid meiliga, jätsin alles ka originaalkirjad ning esitasin küsimuse: kas see maksekorraldus on reaalselt pangast läbi käinud. Selgitasin ka kirjas, et vatsusega on kiire - maksekorralduselgi oli arve number ja sisu.
Vastuse sain kolm ja pool tundi hiljem pealt kolme telefonikõnet, kus igas paluti helistada veidi hiljem. Meil puudub õigus Teile jagada Teisse mitte puutuvat informatsiooni...
Õnneks oli raha meie pangakontole vahepeal laekunud ning kliendi tellimusega sai kõik korda.

Proloog.
Rahvusvaheline maksekorraldus, mis mulle edastati oli täielikult leedukeelne. Leedukast tuttav andis teada, et vasakus alumises ääres on leedukeelne: makse kinnitatud ja kuupäev. Pangatibi jättis selle "tühise" info mulle edastamata/tõlkimata.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar