esmaspäev, 13. aprill 2009

aiatöödel

Pühapäev oli istutuspäev.
Mulda sai suuremas jaos suvelilleseemneid. Esialgu muretsesin paigutamise üle - väike plastmasskassett tundus tilluke, kui lugesin et ainuüksi lobeeliapakis on üle 300 seemne.
Seejärel avastasin akna taga eelmise aasta suvelillede kastid. Tõstsin need tuppa, segasin mulla läbi, väetasin ning külvasin seemned. Saab sealtki harvendatud.

Õhtul ema juures söömas käies vaatasin Lasnamäe lumikellukesi - imekaunid. Tahan ka! Kui kellelgi üle on, võib pakkuda. Küll aga õitsevad krookused. Sibulad andis mulle endine kolleeg ning unustasin nad saamissügisel istutada. Aasta hiljem panin küll maha, ent üles ei tõusnud neist kevadel ükski. Mingil põhjusel hakkasid nad alles aasta hiljem kasvama roosipuhmalt oksakatet eemaldades avastasin kõrvalt triibulised lehed ning päev hiljem avanesid ka lillad õied!

Mõtlesin tekitada püsilillepeenra. Aga neid vist istutatakse alles sügisel:( Sügiskrookuseid tahaks. Kolides oli eelmisel omanikul üks uhke puhmas, ent ümberistutuse käigus kaotas ta oma ilu ning naabrinaine pealeistutustöö käigus kadus hoopis.

Pojeng on punase nina välja lükanud - paraku ei ole mul kümne kevade jooksul tema õiteilu nautida. Enne mind on õite kallal sipelgad ja sinna õied kuivavad.
Külvasin muru - bernhardiini kolmnurkne jooksurada tulen likvideerida. Kaalusin ka sireliheki asendamist kuusehekiga - oleme naabritega korduvalt privaatsuse puudumise üle kurvastanud. Iga aastaga läheb kergliiklus tihedamaks. Üks põhjus on ka pidev koertega jalutamine, mis berhnardiiniplika ärevalt oma kohalolekust märku andma sunnib. Seejärel aga meenus suve lõpus kaasnev kanalisatsioon ning eelnev kaevetöö. Jääb ära!
Mõtteid on palju, teostajaid vähe. Sel aastal tuleb maja värvimine ette võtta ning tekitada roheline sein ühele koledale garaazijupile. (Vajalik materjal - kiiresti kasvav ronitaim. Humal? Metsviinamari?)
Paha on olla algaja aednik - ma ei tea, kus ma varem olin. Kasvuhoonet tahan ka. (Hobbyhalli oma sobiks mulle - seal on lisas automaatavanev õhutusluuk. Aga maksab üle 10 tuhande)
Lugesin oma hädaldamise üle - kõike ja korraga on vaja. Ikka mett ja saia. Ja mett palun rohkem! Ja saia ka rohkem!

1 kommentaar:

  1. Sügiskrookuse õige nimi on sügislill (Colchium).
    Sipelgate vastu aitab kõige paremini lehtpuutuhk, pane ringina ümber pojengi, aga mitte otse tõusmete peale.
    Norm hinnaga kasvuhooneid müüb selle kuu eripakkumisena Ehitusmarket Laagris, kliendikaardiga 4,75m2 kasvuhoone 4990 krooni.
    Ja et kus sa enne olid...käisin kunagi Mati Laane aianduskursustel, tema teatas, et naised hakkavadki aiandusega tegelema kolmekümnendate keskpaigas. Olevat teaduslikult tõestatud.

    VastaKustuta