esmaspäev, 21. veebruar 2011

Polaarjoone lähistelt tagasi.

Nädalane suusapuhkus meeldis osalistele kõigest hoolimata. "Kõigest" oli tegelikult paras ports jama:
* Helesinise Unistuse eelsüüteküünaldest kaks on tahmased. Ja sellest piisab, et -39´ pakases mitte käivituda (PS! Volvo annab ainsa autona garantii, et hoolduses käinud diiselsõiduk käivitub kuni -50´külmaga) Igapäevase käivitamisprotsessina tiirlesime Kia bussi sabas. (Missugune piinlikkus - põhjamaade kroon koreaka köies :)

* Meesisend valutas terve nädala pead. Peavalu lakkas Soome põhjapiirkonnast lahkudes...
* Maja küttesüsteemist ei saanud me lõpuni aru - kord küttis maja üle, kord oli jääkülm. Küttesüsteemideks siis elektriline põrandaküte, soojuspump ja Tulikivi ahi, millel peal sähkölämmitys. Viimasega saime sõna otseses mõttes tünga. Olles kaminasse visanud paar halgu, avastasime mitu päeva hiljem sooja kamina. Mõttes otsisime juba Tulikivi müügimehi kuniks avastasime väikese hõbedase elektrikütte sildi.
* Külma tõttu ei töötanud kahel viimasel päeval tooltõstukid. Miinus kahekümnekolmega ankrus tippu venida ei ole just lauduri unistus.

Positiivset oli ka - mul on supertuultpidav riietus! Rohelist konna jäljendav lauakostüüm osutus nimetatud kraadidel piisavaks vaid koos suvise sooja pesu ning ühe fliisi lisamisega! Loobusin mõttest see prügikasti visata. Varustuse parimaks osaks osutus nina kattev näomask - sellega ronisin vist juba Elbrusele. Kui lisada lõuakaitsega kiiver ja suusaprillid, siis ei paistnud talvekülmale näpistamiseks ainustki nahalapikest. Kiidan kindaid - Slovakkiast hüpersuperlõpumüügilt soetatud kindad, millesse installeeritud eemaldatavad randmekaitsed päästsid mind korduvalt lisaks külmale ka põrutustest. Jäisel ja järsul mäel on kätt-maha-toetavad kukkumised vägagi kerged juhtuma.

Oleme karastunud - Tallinna -20 on ju täielik troopika Kesk-Soome -31 kõrval. Ja öösel olnud külma suisa -39,8 kraadi.
Kuusamo lantide tehasepoodi astusime vägagi sügavale sisse - suvised kalaretked on varustuse poolest muretud. Eilsest päevast pool sai veedetud Ikeas kodukaunistamise eesmärgil. Natuke vedasime ka spordivarustuse pudipadi, mis Eestis totaalselt ülehinnatud. Näiteks murdmaasuusakotid ja kenad laste rattakiivrid. Noh nagu reisidelt ikka. Ja pisike üheksakuune reisisell osutus suurepäraseks kaaslaseks!
Virmalised jäid nägemata, Kuusamo Troopika võis paarkümmend aastat tagasi tõesti eeskujulik veekeskus olla. Ja üleüldse... Kui eile lõpuks Länsisatamas nina Balti Printsessi peale aetud sai, oli väga_väga hea tunne taas koju jõuda. Nii vähe ongi õnneks vaja :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar