neljapäev, 31. mai 2007

lastekaitsepäeva eel - männi park

Mustamäele on tekkinud üks vinge laste mänguväljak - Männi park. Sellel kevadel märkasin, et misiganes küljest sellele ilusate ilmadega läheneda, on parki piirav tänav autosid täis pargitud. Ja käib hirmus sebimine.

Tean selle platsi faktilisest olemasolust juba umbkaudselt aasta, kui Notsu ja temast paar aastat vanem "lapsehoidja" Olavi seal eelmisel suvel nädalajagu mängimas käisid. Aga lastele meeldib ju kõikjal, pealegi hoidsin hinge kinni, kuuldes neljaaastase tüdruku ja seitsmeaastase poisi seiklustest omapäi Mustamäe trollide ja bussidega. Aga see polegi täna teemaks.

Lapsena mäletan tulekuid Ehitajate teelt sugulaste juurest läbi selle pimeda männituka trollipeatuse juurde. Tänaseks teispoolsusse lahkunud pererahvas manitses meid olema tähelepanelikud, eriti kiruti parki sügispimeduses. Valgustavaid laternaid polnudvõi olid need aastaringselt lõhutud. Ja üks naisterahvas olevat pättide käe läbi selles metsatukas oma elu kaotanud.

Täna on kõik teisiti. Endine kõle mets on asendunud vahva hiigelsuure mänguväljakuga, kus tegevust jagub tõepoolest igale eale. Sellal, kui Notsu koperdas oma esimesi samme uiskudel, tuhisesid mööda juba oskajad suuremad. Näha oli ka rattureid, kellele parki on tehtud äge liiklusmärkide ja joontega tähistatud tänavavõrgustik. Ja turnimisväljak pakkus huvi nii viie-kuueaastastele kui ka oluliselt vanematele. Kõrval olevatel kiigepuudel tegid üksteisest pilti nii viie-kuueteistaastased noormehed. Ja näha oli ka just kõndima õppinud lapsi koos vanaemadega. Kuskile taamale jäi hiigelsuur liivakast ja liurajad, kõigeni täna ei jõudnudki. Erinevalt Nõmme mänguväljakutest ei märganud ma klaasikilde ega suitsukonisid. On´s Mustamäe rahvas oluliselt puhtam või koristatakse selles pargis tihemini või ei kipugi punaninad pargipingile paari õlut lahendama - igatahes oli mõnus.

Siiski., Turnimisväljaku uljad noormehed osutusid üks viie- ja teine kuueaastaseks. Mõlemal moblad kaelas ja võtmed pükste küljes. Iseseisvad ja suhtlemisaltid küll, aga minu mõistes natuke pisikesed ja kaitsetud. Mis saab, kui mõnel suuremal tuleks mõte nende telefonid endale võtta... Samas õpetasid nad Notsule lahkelt ühte raskemat "trikki":)

Aitäh linnaisadele, kui nüüd rattatee Nõmme mäest alla ka korda saab, siis jätan õhu saastamata ja tuleme rattaga. Vahelduseks on hea mitte viriseda ja tunda, et see linn või linnaosa armastab minu last ja hoolib tema vabast ajast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar