pühapäev, 28. oktoober 2007

säästueelarve. raamatupidaja minus eneses

Viimasel kahel kuul on minu pangakonto tublis miinuses olnud - ettenägematuteks kuludeks säästetud raha on täiesti kokku kuivanud.
Tegin täna esimest korda konto ühe kuu väljavõtte ja vaatasin üle väljaminekud ja sissetulekud. Kokkuvõte oli nii hirmus, et esimesel hetkel ei osanud midagi öelda. Tulude poolel 12 000 miinust... Ja kulud kahekordistunud võrreldes kahe kuu taguse ajaga.

* Enne "pensionisamba" laenusumma suurendamist ütles pangatöötaja, et uus kuumakse on ca 8500. Konto väljavõttelt selgub, et ei olnud. 9800 oli hoopis... Saatsin meili järelpärimisega.

* Kooli õppemaks. No kes selle ometi välja mõtles:) 12 000. Kaksteist tuhat!!!!! Ma tahan tasuta õppekohale!!!!!! Eilsest juba!!!!

* Autoliising - äkki saaks ilma SELLE autota hakkama. Enamik inimesi suudab ju kõik oma vajadused rahuldada autoga suuruses M/L, mahutavuse parandamiseks näiteks universaalkerega. Millal ma viimati patroliga Männikul liivas rullimas käisin - selleks ma ta ju ostsin.... Peale mägedest tulekut polegi aega olnud, aga 17l /100 km võtab ta ka linnas ja maanteel...
Ja noolekesega järeldus ütleb, et

*auto müügist saadud raha võiks investeerida hoopis oma päriskodu pangalaenu lõplikuks tasumiseks. Säästaks autoliisingu kuumakse ning kodu oma ka. Ja tuleneva kütusekulu vähenemisega väheneksid vaevad rahakotis ja looduses.

*Notsu trennid ja eelkool summas peaaegu 1500 krooni. Hea ja lihtne oleks siia kriips peale tõmmata, kuid lapse hobide pealt säästueelarvet korraldama hakata ei ole mõtet.

*kommunaalmaksed. Gaasikütet on reguleerida raskem, kuid kasutult põlevad tuled suudab iga kodakondne, ka viieaastane enese järelt kustutada. Lauatelefoni me ei kasuta st maksame vaid kuumaksu, aga mobiilikõnede limiiti mahutamine saab nüüdsest eesmärgiks. Ja kommunaale maksan edaspidi iga kuu - parema ülevaate saamiseks muidugi.

*krediitkaart. Võõrast vara nõrkemiseni. Mida ma 4800 krooni eest eelmisel kuul ostsin? Kütust äkki? Kas pole "hea" investeering krediitkaardiga ostmiseks? See plastitükike kolis rahakotist riiulile.

*pangakaart. Väljavõttelt selgub, et 100-krooniseid kulutusi on liigselt. Kulutusi, millele ma ei oska seletust anda. Ja 100-krooniseid raha väljavõtmisi. Poes hakkan käima kord nädalas nimekirja alusel nagu igivanasti - säästab raha ja kassasabas seismiseks kuluvat aega saab kasutada näiteks lapsega koosolemiseks. Poolfabrikaadid muideks on rahakotile hävitavad ning terviselegi kasulikum on süüa algusest lõpuni isevalmistatud toitu. Valmitoidu rasva jakaloraazi aga ei ole võimalik välja selgitada. Ahvatluste vältimiseks saab meie kodupoeks Maxima - loodetavasti on seal linna kõige halvem teenindus ehk asjad korvi ja kiirelt minema.
Lisaks maksan ostude eest sularahas - reaalses rahas - kahekümneviiekates, sajastes ja näen, kuidas kaovad viiesajased.

*vajaduse hindamine. Kas mul on x vaja või ma tahan seda? Kas mul ikka on vaja pidevalt uusi asju või ma püüan end lohutada/motiveerida? Pilk riidekapi sisusse ei anna eriti vastusevalikuid. Riidepoode minu jaoks enam ei eksisteeri.

Oeh. Kergem sai. Kui mu pangakonto väljavõte satuks kohtuniku kätte, mõistetaks mind süüdi pillamises:) (tean-tean, et tegelikult seda sätet uues krim.koodeksis ei ole) Aga oli kord selline paragrahv laristajate korralekutsumises.

5 kommentaari:

  1. Milline palk selle küll välja kannatab?

    VastaKustuta
  2. Enesetunde arvel ei tohi kah kompromisse teha. Nii et kui auto on Sulle oluline, siis ära vaheta seda kaheukselise Toyota Yarise vastu, isegi hoolimata hullust esmahetke säästust, mis see vahetus annaks. Sest iga päev kannatada asja, mida Sa ei talu - see ruineerib...

    VastaKustuta
  3. autovahetusega saaksid 1/3 bensiinikulude kokkuhoidu - arvuta summa välja ja kas see on seda väärt? sest mina ei usu, et korralik universaalkerega massin võtab 6-7l 100km kohta, no ei usu
    ja poolfabrikaadid on aeg-ajalt vajalikud, kui laps lasteaiast ja ise töölt saabute ning kiiresti midagi hamba alla vaja :-( sest iga õhtu järgmise päeva toitu valmistada ajab hulluks, ma just lõpetasin supikeetmise, mida homme õhtul kiirelt soojaks ajada ja süüa ning iga õhtu ma selleks suuteline pole.
    aga ilma laenu- ja liisingmakseteta oleks päris hea elu - ma unistan, et ehk kunagi... siis reisiks ja reisiks ja reisiks

    VastaKustuta
  4. mul käivad ka aeg-ajalt need hood peal. mõni aeg tagasi tegin endale pisikese raamatupidamisfaili excelis ja kus see oli karm vaatepilt. samas väga kainestav.

    VastaKustuta
  5. Kaja kommentaarile kommentaariks: on olemas ka muid autosid mis jäävad linnamaasturi ja Yarise vahele.. ja seal on vääga head valikud olemas.

    samas on tõesti suht mõtetu maksta liisingut ja lisaks 17l/100 kütusekulu selleks et sõita LINNAS punktist A punkti B ning siis mõtelda, et huvitav miks nii palju raha selleks kõigeks kulub.

    VastaKustuta