pühapäev, 24. jaanuar 2010

ööl kui viin pudelisse külmus

Eile õhtul tähistas Elbruse-kaaslane Eva-Riin oma 13. detsembril olnud sünnipäeva. Selleks kutsuti meid Kiltsis asuvasse maakoju. Plaanis oli 1) suusatamine 2) saunatamine 3) Kiltsi mõisaga tutvumine. Ürituse käigus lisandus mõte teha öine tõus Ebavere mäe tipu vallutamisega :)

Vaatasime kodus ilmateadet ja kahtlesime - 30 külmakraadiga sõita Eesti külmapealinna lähedusse, maakoju, ei tundunud ahvatlev. Tegelikkuses küttis Eva isa terve nädala maja soojaks. Jah, ma teadsin, et nad remondivad Kiltsi-kodu. Aga ma ei teadnud, et nad on selle juba ära kapitaalremontinud (kõik ruumid peale ühe). Ei teadnud et nende naabritel on hiigelsuurt valget lammast meenutav, kahjuks õpetamata, ent veel noor Ungari lambakoer. (Vabapidamisel tüüp hüppas tervituseks Notsule käpad rinnale - vaene laps matsatas lapikult nagu postmark otse selili lumehange) Meie saabumist ootas lauatäis auravat sööki seljankast karbonaadini ehk soe tuba ja lahke pererahvas. Teises majas asuvast saunast sai hüpata otse lumme ja seejärel tagasi aurama joosta. Keset sooja idülli suutsime üle olla isegi ainsast ruumist, milles remont lõpetamata - seda asendas südamekujulise uksega majake hoovi veerel. Eva isa leiutanud sinna prill-laua asemel hiigelsuure penoplasti ja külmakraadid ei tundunud väga hirmsad.

Keskööks näitas termomeeter kolmekümmet kraadi miinust ja kogunesime maja ette pitsile viinale. Dea jäädvustas pidulikku hetke. Mängisime "Ussisõnu" (edutult), Imagot ei viitsinud. Öösel olla termomeeter näidanud kraad veelgi kangemat - selle tõestuseks leidsime õue jahtuma jäetud Absoluti hommikul läbikülmununa. Öise tõusu Ebavere mäele lükkamise karmide ilmaolude tõttu hommikuseks. Kiltsi on äge - poolringi kujuline Krusensterni mõis tasub vaatamist - võrreldes eelmise suvega on saabunud katus ja kadunud osaliselt tellingud seinte ümbert. Võib vaid kujutleda, kuidas kuulus meresõitja sealkandis lapsena ringi lippas.
Väike -Maarjasse on ettevõtlikud inimesed rajanud sisejäähalli - otse angaari. Jääd valmistatakse käsitsi ning uisutamine päris tasuta. Tagasiteel paistis päike. Mmmõnus!

1 kommentaar:

  1. Vähemalt leidis tõestust, et Absolut ikka õige viin ei ole, kangust alla 40 kraadi teisel (sest ega niiiii külm ka ometi olnud?) :P

    VastaKustuta