laupäev, 19. juuni 2010

Kuldmagaja ja allergiad

Mul on kaks täiesti erineva beebieaga last. Noorem on nagu päike ise - sööb, magab, naeratab ja magab edasi. (Jah, ma tean, et see õnn muutub ajas) Aga hetkel ta iga päev ei nuta. Ärkamisest, söögisoovist ja märjast mähkmest annab märku vaikne kigin. Gaaside väljutamiseks pingutab lihaseid ja lahendatud probleem ongi. Kuniks saabus allergia. Kahe öö jooksul nägin hoopis teistsugust last - virilat ja rahulolematut vaevatult peopesaga nägu sügavat. Seejärel saabus hormoonsalv, pehmenduskreem ja eile magas poja alates kella 14-st kuni täna hommikul poole kümneni. Vahepeal avas silmad, naeratas, sõi, sai kuiva mähkme ja põõnas edasi. Oleks enamgi maganud, kui kokkulepitud telefonikõne poleks sundinud mind tõusma.

Vanema esimene eluaasta möödus nutuselt - küll vaevasid teda gaasid ja koolikud, seejärel olematu kaaluiive. Kahe- ja seitsmekuuselt veetis ta nädala vanaemaga, sest mina olin haiglas. Väikelapseeas kannatas kõrvapõletike all, millele ainsa sümptomiga viitasid lukus kõrvad. Eemaldatud said järjest nii adenoidid kui mandlid, lisatud šundid, kuid ometi ei kuulnud laps või kuulis valesti. Raviarst oletas allergiat kuid allergiatestid olid viimseni negatiivsed. Siiski sõi laps kuude kaupa suuri ravimikoguseid ja pihustas lisa ninnagi. Ning kõigest hoolimata kaalus vabariigi tunnustatud tohter uute šuntide paigaldamist koolimineku eel.
Sügis saabus üllatavalt ilma nohuta, sama jätkus ka talvel ja kevadel. Hoolimata sellest, et olenemata ilmast läks ta trenni poolpaljalt ehk jooksupükstes, vestis, mille all fliisjakk ning peas õhuke sportmüts.

Njah. Allergiaid on tõesti palju. Tõpratohtrist peretuttav kinnitas ka loomade allergiate sagenemist. Loomadel tingivat allergia ülearetus.

Kahel unetul ööl meenutasin samasuguseid öid aastatel 2002/2003. Sümptomid "rahutu, rahulolematu ja vähkrev laps" kattusid. Poja puhul loobusin piimatoodetest, sest tagajärg joodud liitrile piimale väljendus lööbest korpas lapsega. Huvitav, kui ma oleksin kaheksa aastat tagasi katsetanud erinevatest toiduainetest loobumist allergiatestide usaldamise asemel, kas oleksime saanud allergiale jälile. Kes teab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar