teisipäev, 15. märts 2011

Sünnipäev luige, haugi ja vähi stiilis

Ühel kaunil märtsikuu päeval on Notsu klassijuhataja sünnipäev.
Kuu varem potsatas lastevanemate listi tagasihoidlik kirjake aktiivselt lapsevanemalt A. Klass võiks õpetajat sarnaselt eelmisele aastale meeles pidada lillekimbu ja kommidega. Lisaks võiks lapsed paralleelklassi eeskujul kanda sel päeval pidulikku koolivormi.

Lihtsast sõnavõtust paisus tüli, mis hetkeks vaibudes veelgi suurema hooga uuesti lahvatas.
Lapsevanem B arvas, et pidulik vorm on liiast
C täiendas, et selline tähelepanu lõhnab õpetaja isikukultuse järele
D oletas, et õpetaja on mõttetu tegelane ja tema sünnipäeva tähistamine on asjatu kulu
E pakkus lahenduseks uurida lastelt nende arvamust
F, G ja H teatasid, et nende lapsed pidasid ideed toredaks
C sähvas, et ei kavatse hoolimata enamuse arvamusest hullustega ühineda.
Kohati muutus kirjavahetus isiklikuks. Peaaegu oleks kutseid duellidelegi jagatud.

List tõmbles nädalakese ja rahunes. Kuniks A taaskord tagasihoidlikus vormis palus lapsevanemaid puhtalt lehelt samasse paati koonduma, et klassiraha kasutamine toimuks enamuse nõusolekul.

Ja tuli tõusis tuhast. B arvas, et pidulik vorm on liiast. C kirjutas, et tema endise nõukogude lasteorganisatsiooni liikmena isikukultusega ei ühine. I väitis, et tema laps keeldub kategooriliselt pidulikust vormist. J ja K arvasid, et sünnipäeva tähistamise nimetamine isikukultuseks on ülepaisutatud. L leidis, et piduliku vormi kasutamine on koolis reglementeeritud ning õpetaja sünnipäev ei ole näidustuste hulgas. M kopeeris listile kooli sisekorra eeskirju, milles piduliku vormi kandmise juhised... Selgus, et vastuolu puudub ning õpetaja sünnipäev kuulub "muude pidulike sündmuste hulka"

A teatas lakooniliselt kimbu ja kommide üleandmise toimumise aja. List on vaikne. Ilmselt näeb klass sel päeval välja kui kirju koer - kes pidulikus, kes tavapärases, kes aga ootamatult haigestunud.

7 kommentaari:

  1. Hämmastav, kuidas osad inimesed lihtsalt peavad kõigest draama tegema. Oleks siis, et lapsed oleks pidanud õpetajale sünnipäevaks igaüks tema portree joonistama ning tema auks luuletuse välja mõtlema...

    VastaKustuta
  2. Jah oleks see kõik vaid jäänud listi, mitte läinud vanemate kaudu ka lasteni. Sest lapsed kopeerisid vanemate arvamuse ja kasutasid seda eile koolis nii öelda vähemuse peal. Ei oska öelda kas kõik aga osa vastaseid on ka täna sarnaselt pidulikus vormis. Ja sellepärast et ei korduks enam enamuse traumeeriv käitumine vähemuse osas. Kus mitmekesi vähemusele selgeks tehti, et selline käitumine ei ole lubatud.

    VastaKustuta
  3. Inimestel on ikka hullult palju vaba aega ja energiat. Kas meil on tõesti nii palju meeleheitel koduperenaisi?

    VastaKustuta
  4. ah, kui tuttav ...:) Ma ütleks, et teil on isegi hästi läinud, sest meil oli üks lapsevanem vanematest klassidest välja uurinud, et õpetajannale on hädavajalik kinkida IGAKS sünnipäevaks kallis lõhnaõli.
    Nii et pidulik/tavaline pluus arutelule lisandus veel temaatika lõhnade sobivusest, kingituse hinnast jms jamast.
    Õnneks on meil praegu meesõpetaja ja aktiivne lapsevanem, kes ühe roosi raha ikka kokku saab:)

    VastaKustuta
  5. Meil oli ka märtsis klassijuhataja sünnipäev. Üks vanem korraldas õigel hetkel tordi, lilli viisid lapsed ise. Pidulikust vormist ega lõhna kinkimisest ei tehtud juttu. Aga eks ma järgmisel aastal võtan siis ise üles :)

    VastaKustuta
  6. Aga minu lapsel on selline õpetaja, kes on otse välja öelnud, et eeldabki kõikvõimalike kingituste tegemist erinevateks tähtpäevadeks või muudel juhtudel (näiteks kui ta on mõnda last õppetöös järele aidanud) ja paneb pahaks kui seda ei tehta.

    Tekkis tahtmine igasuguseid temale suunatud korjandusi boikoteerida (nt jõulupaki oma), aga ei hakanud siiski tüli kiskuma, ei jõua kogu maailma nõmedusega ka võidelda.

    VastaKustuta
  7. Nii palju kui on inimesi, on ka erinevad arvamusi... Aga minu meelest on kena tava tähtpäevadel (sh. sünnipäevadel) meeles pidada elus olulisi inimesi...ehkki vist kõik ei arva, et õpetaja oluline isik on...

    VastaKustuta