kolmapäev, 19. august 2015

Kolm nädalat ranguluumurrust - Võru-Tallinn

Olen ikka ja alati kiitnud lõunaosariikide EMO. Meil lasuks justkui needus - pea igal korral satub keegi meist seal haigla vastuvõttu. Mis seal salata, enamasti on see Midi, kuid on juhtunud ka teistel.
Võru haigla ehk siis ametliku nimega Lõuna-Eesti Regionaalhaigla erakorralises vastuvõtus võtab enamasti vastu naeratav meeskond - paar arsti, kellest vastavalt probleemile üks tegelema jääb ja mitu õde, kellede vahel näikse ülesanded ära jaotatud olevat. Kuna haigla on tegelikult TÜ Kliinikumi filiaal, toimetavad seal sageli Tartu Ülikooli residendid. Nendega kohtumine mõjub värske briisina - sageli arutavad nad valjuhäälselt õega probleemidele lahendusi ja valivad ühiselt uute ja kõige uuemate lahenduste vahel. Võrdlev kogemus Tallinna Lastehaigla ületöötanud ja haiglaseinte vahel kopitavate tigedikega. Ja järjekorda peaaegu pole, sest maksimaalselt on minu ees oodanud üks patsient. Ei mingeid punaseid, kollaseid ega rohelisi tulukesi. 
Rangluumurruga läks seekord teisiti. Vastuvõtuarstiks osutus kohalik keskealine kirurg. Midile aeti selga varasemalt kirjeldatud imelik traksikomplekt ja minu küsimusi arvati olevat liiga palju. Mida enam vaatasin traksikomplekti, seda enam tundus see mitt emidagi toetavat. Ja dr Google nõustus minuga nii sõnas kui piltidel. Pakkisin lapsed koondnimetusega Puhvet autosse ja sõitsin Tallinna. Parkisin auto lastehaigla traumapunkti parkimiskohale. Tunnike ootamist, pahur arst, lahke röntgeniõde, arst, kelle tuju oli vahepeal paremaks läinud.
Selgus, et Midi rangluu ei ole enam kolmnurkne, vaid kenasti sirge ning Võrus on viieaastasele Midile selga pandud kümneaastase lapse ortoos, mis tõesti mitte kui midagi ei toeta. Pealegi on ortoos isiklik abivahend - rõhk sõnal "isiklik" ning korduvkasutus ebahügieeniline.
Uus ortoos lõigati Midile samas vastuvõtutoas sobivaks. Kena mereroheline ja pidada seljas hoopis mugavam olema. Seda saab vajadusel, näiteks pesemiseks, eemaldada. Uue pildi aeg määrati samuti.
Helistasin Võru kirurgiakabinetti - vana ortoosi pean tagasi viima. Kõige kurjemaks /kurvemaks teeb mind kogu asjaloo juures, et selle "abi" eest kasseeriti sisse ka viis eurot. Kutsunuks ma maksumaksja kulul sõitva kiirabi, jäänuks see summa tasumata. Nüüd aga ilutseb kaardikesel ristike "tuli ise"... Põhimõtteline teema.
Head lõppu veel pole, aga vast juba paistab. Igatahes magab Midi juba ka vasakul küljel ning mõnikord tõstab vasakut kätt kiunatamata.

3 kommentaari:

  1. Hei, loodan , et paranemine toimub kenasti.
    Ma algatasin oma blogis ühe väikese teema (mille alati võib muidugi ka tähelepanuta jätte)... aga siin see on :)
    https://sesamy.wordpress.com/2015/08/23/selline-mote-tuli-pahe-just-nuud/

    VastaKustuta
  2. Hei, loodan , et paranemine toimub kenasti.
    Ma algatasin oma blogis ühe väikese teema (mille alati võib muidugi ka tähelepanuta jätte)... aga siin see on :)
    https://sesamy.wordpress.com/2015/08/23/selline-mote-tuli-pahe-just-nuud/

    VastaKustuta
  3. Aitäh meeles pidamast. Mõtlen natuke ja kirjutan. Oma väikeses peas vastandan ma pidevalt. Paraku.

    VastaKustuta