neljapäev, 20. september 2007

Närvišokk lasteaias

Laest rippuvad juhtmed ja kõikjal tolm. Tolm, mis tungis hingamisteedesse ja kattis kihina kappe, peeglit ning põrandat. Tolmukihi all olid ka jalanõud ning nagis rippuvad õueriided. Meeletult tolmu nii üldkoridoris kui ka rühma riietusruumis. Kaks töömeest ohtlikult kõikuval redelil, põrandal tööriistad laiali vedelemas.
Kõige selle kaose keskel kükitas nukralt ja käsi laiutades minu ja Notsu ühine lemmikkasvataja, rühmatoa uks hoolikalt kinni.

Ausõna. Ma sain šoki.
Lasteaed oli suvel suletud 42 päeva. Ehk enam kui tavalise inimese seadusega ette nähtud puhkus Eesti Vabariigis. Seesama Puhkuseseadus näeb ette, et tööandja on kohustatud vähemalt kolm nädalat katkematut puhkust andma ning möönab, et kuni teatud vanuses laste vanemad puhkavad siis, kui nad seda ise soovivad. Aga. Meie osakonnas on kümme töötajat, kellest eelkooliealisi lapsi viiel ning ühel kooliealine ehk õigus puhata lapse koolivaheajal.

Mul oli põhjust augustis, meie lasteaia puhkuse ajal majast mööda sõita. Vaikus valitses seal, laisk suvine vaikus. Juhatajagi puhkas ju. Ja kes siis puhkuse ajast tööl tahaks käia.

Septembrist läks lahti remont. Fassaadi remont, uksekellade paigaldus ning nüüd siis ka signalisatsiooni paigaldus. Äärmiselt vajalik tegevus, kuid täiesti vastutustundetult valitud aeg selle teostamiseks.

Ma ei teagi, mida nüüd teha. Ilmselgelt on tänane (kas ka homme jätkuv?) tolm ohtlik nii laste kui ka kasvatajate hingamisteedele. Töö tegemisest ette teatamiseta jättes ei jäetud mulle kui lapsevanemale valikut mitte tuua last sellel päeval lasteaeda. Mandliopi läbinud ja kõrvašuntidega Notsut kimbutab ju allergiaoht, tema organism on terve, kuid vastuvõtlik.

Juhatajat ennast loomulikult kell 17,30 tabada ei õnnestunud ning teadetetahvilikeselt on kadunud küll lapsevanema 22 käsku, selle asemel ilutseb seal sildike "nohuseid ja köhivaid lapsi lasteaeda ei tooda:("

Ausõna. Mõistus sai otsa ja valasin praegu emotsioonid välja.
Kes küll avitaks juhataja meelevallas olevaid kaitsetuid lapsi ja vanemaid? Kollane ajakirjandus? Kvaliteetajakirjandus? Tervisekaitseametnikud? Haridusamet?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar