neljapäev, 11. märts 2010

Maksumaksjad, Kohtutäitur ja Maksuamet

Väikese Notsu isa maksab alates kokkuleppe saavutamisest korralikult elatist. Elatis laekub minu igapäevaselt kasutuses mitteolevale pangakontole ja piinlikult maha vaadates tunnistan, et selle üle ma arvet ei pea. Aga kord aastas vaatan laekumised üle. Tulude deklareerimiseks.

Sellel aastal oli Kohtutäituri kaudu laekunud x krooni. See oli küll 3000 krooni vähem kui kohus kokkuleppemenetluse alusel kinnitas.

Kirjutasin meili hr Kohtutäiturile, kelle vahendusel elatis jätkuvalt laekub. Päev hiljem laiutas deklari infolehel Maksuaemti kodukal teatis, et olen saanud rohkem elatist kui deklaris avaldanud. Nädal hiljem ei olnud kohtutäitur vastanud. Veel päev hiljem selgus, et maksja on tasunud täiturile kogu summa ehk siis matemaatiliselt väljendatuna x+3000 krooni ning sellest ka erinevused deklaratsioonides.

Hr Kohtutäituri nipsakas pr Abi teatas maksjale, et tõendid Maksuametile on tasulised ning neid väljastatakse vastavalt järjekorrale. Noh üõkskord kindlasti saab, ent tööd olevat palju. Sama daam üritas ka mulle esmalt selgitada, et mina, rumal naine, ei oska kalkulaatoril summat 12 kuuga korrutada või ei leia panga väljavõttest õigeid summasid üles.
Siiski helistas ta õhtul mulle tagasi, suisa vabandas ning teatas, et nende büroo on kahetsusväärse eksituse tõttu tõepoolest mulle 3000 krooni vähem vahendanud, kuid lisas kiiresti, et probleem on JUBA lahendatud ning summa on täna üle kantud.

Nojah. Probleem ei ole ju lahendatud. Sest elatise maksja ja saaja deklaratsioonides laiutab endiselt erisus. Kumbki ei ole eksinud - maksja on tasunud, kuid saaja ei ole saanud. Eriti huvitavale seisukohale asus seekord Maksuameti haldur, kes soovitas ühel meist deklaratsiooni 3000 krooni võtta muuta, et saaks summa ja seeläbi ka deklarid klappima. Paraku esitaks deklarit muutev isik vääraid andmeid oma tulude/kulude kohta.
Hr Kohtutäituri pr Abi lubas maksuametiga lõppenud tööpäeva jooksul ühendust võtta, ent jättis selle tegemata. Mis teha kui tööd on palju...

Leppisime Notsu isaga kokku, et oleme kannatlikud ja ootame homse tööpäeva lõpu ära. Seejärel tuleb ilmselt pöörduda Kohtutäituri tööd järelvalvavasse asutusse ehk Justiitsministeeriumisse. Lahendust ja nõu vajame, et riiki petmata saaks tuludeklaratsioone esitada.

1 kommentaar:

  1. Samumeie...
    Minu arvates on teie lähenemine igati arukas :) Järelevalveorganid selleks ju ongi, et hoida silma peal, ja no kust mujalt nad infot saaks, kui mitte teiselt osapoolelt?

    Olen aru saanud, et Maksuametile valeandmete esitamine ei ole eriti pehme möödalaskmine, kummaline et EMTA oma inimene sellele õhutab, mitte ei tegele selle osapoolega, kes tegelikult on valeandmeid esitanud (eirates kohtumääruses sätestatut ja sisuliselt võtnud "vaheltkasu").

    VastaKustuta